Novak Đoković nije uspeo da odbrani titulu na US Openu – Vavrinka bolji

TENIS  
Novak Đoković nije uspeo da odbrani titulu na US Openu – Vavrinka bolji

SJAJNE VESTI – FINALE US OPEN-A 2016

Novak Đoković nije uspeo da odbrani titulu na US OPEN-u koju je osvojio prošle godine. Njega je pobedio Sten Vavrinka rezultatom 3:1, po setovima 6:7 (1:7), 6:4, 7:5, 6:3 u poslednjem gren slemu sezone. Ovo je bio Noletov novi pokušaj da se osvojio 13. gren slem u karijeri. Finalni meč na Artur Eš stadionu trajao je tri sata i 54 minuta.

TOK MEČA

Novak je meč počeo dobro i poveo sa 5:2. Već svi gledaoci su mislili da je kraj meča izvestan ali Vavrinka nije mislio tako. Spasio je 2 set lopte, došao do brejka i izjednačio na 5:5. Bio je to odličan taj-brejk za našeg tenisera koji je posle skoro sat vremena igre poveo sa 1:0.

U drugom setu Vavrinka je zaigrao mnogo bolje i uloge na terenu su se zamenile. Nole je pravio greške, a Sten je u četvrtom gemu oduzeo servis Novaku i poveo sa 3:1. Međutim, Novak se trgnuto pa je uspeo da poravna na 4:4. U 10. gemu Vavrinka je napravio brejk i izjednačio na 1:1.

Kako je meč odmicao umor i posledice povrede su bile vidljive na Novaku. Osetilo se to i u igri. Novak je u narednom setu propustio tri brejk lopte, a Vavrinka je to kaznio u sledećem i poveo sa 2:0. Novak je u petom gemu smanjio vođstvo rivala na 3:2, a potom uspeo da izjednači na 3:3. Ponovo je poslednji (dvanaesti) gem seta presudio i odlučio da Vavrinka ide na novu pauzu sa prednošću od 2:1. Treći set je trajao sat i 16 minuta.

Četvrti set je počeo kao i prethodni, Vavrinka je u drugom gemu oduzeo servis Novaku i poveo sa 2:0. Na svoj servis je potvrdio vođstvo za 3:0. Bilo je očigledno da nešto nije u redu pa je pri rezultatu 3:1 usledio medicinski tajm-aut koji je pozvao Novak. Nije mogao da se izbori sa žuljevima, pa je to Švajcarac iskoristio i nastavio da „pleše“ po terenu. Nedugo posle toga, sjanom igrom, Sten je odneo pobedu i osvojio svj treći gren slem, a prvi na US Openu.

Statistika

– as poeni (6-9)
– dvostruke servis greške (7-3)
– direktni poeni (30-46)
– neiznuđene greške (46-51)
– iskorišćenost brejk lopti (3/17, 6/10)
– broj osvojenih poena (143-144)

IZJAVE

„Čestitke Stenu i njegovom timu. Ovo je potpuno zaslužena pobeda, bio je hrabriji u odlučujućim momentima. On je veliki šampion. Odigrali smo jedan zahtevan meč na fizičkom planu, skoro četiri sata smo proveli na terenu. Na ovakvom nivou igre sitnice odlučuju. Nekoliko nedelja pre početka US Opena sam zadobio povredu, bilo je pitanje da li ću uopšte nastupiti u Njujorku. Da mi je neko rekao da ću pod takvim okolnostima doći do finala, samo bih se nasmejao“ – izjavio je Novak.

„Ne znam šta se dešava, igrali smo četiri sata. Ali prvo moram da kažem nešto o Novaku. Ti si veliki šampion, velika osoba, zbog tebe sam i ja sada ovde. Voleo bih da ti čestitam na svemu što si uradio do sada za ovaj sport. Ovo je neverovatno, došao sam bez imperativa, ali sam polako išao, toliko je emocija, publika, atmosfera, stadion… Nestvarna noć“ – izjavio je Sten Vavrinka.

ATP LISTA

Posle poraza u finalu Novak će da novoj ATP listi biti u minusu za 800 poena. Razlika između njega i drugoplasiranog Endija Mareja sada iznosi 4555 poena. Novak, Endi i Sten ujedno su i tri jedina sigurna putnika za završni turnir u Londonu.
Sledi 3 nedelje pauze, a povratak na teren je planiran za 3. oktobar. Tada će igrati u Pekingu, gradu u kojem niže samo uspehe. U svih šest dosadašnjih učešća u prestonici Kine osvajao je titulu, a pre dvanaest meseci je u meču za trofej srušio Rafaela Nadala ubedljivim rezultatom 6:2, 6:2.

SAMO HRABRO NAPRED!
BRAVO NOLE!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login