Stonoteniserka Borislava Perić-Ranković zlatna na Paraolimpijskim igrama u RIU

NAGRADE, OSTALI SPORTOVI  
Stonoteniserka Borislava Perić-Ranković zlatna na Paraolimpijskim igrama u RIU

SJAJNE VESTI – PARAOLIMPIJSKE IGRE RIO 2016

Borislava Perić Ranković je faktički osvojila prva medalju na Paraolimpijskim igrama u RIU, jer se plasirala u finale. I to kakvu – ZLATNU MEDALJU!
Međutim Mitar Palikuća je bio naš prvi upisani Paraolimpijac koji je osvojio medalju za Srbiju, jer ju je osvojio nešto ranije.

Naša stonoteniserka je najsjajniju medalju osvojila pobedom nad Kineskinjom Žang Mijao. Bilo je potrebno 5 setova i puno dobre igre da bi stigla do trona. Posle mnogo preokreta rezultat je glasio 3:2, a po setovima bilo je 11:4, 6:11, 7:11, 11:3 i 11:6.

TOM MEČA

Borislava je od početka meča igrala dobro. Rešila je prvi set u svoju korist – 11:4 za pet minuta igre. Žang Mijao je uzvratila u drugom delu igre. Realno je bila bolja od naše takmičarke, pa je izjednačila na 1:1. U trećem setu Mijao je bila bolja (11:7), ali Borislava nije želela da se tako lako preda. U četvrtom setu je uspela da uzvrati i vrati se u meč (11:3). Perić Ranković je još jednom pokazala da nikada ne odustaje i da je pravi borac. U petom setu pokazala je da je VELIKI BORAC I DA JE NAJBOLJA. Odigrala je sjajno peti set i poentirala kada je to bilo najpotrebnije. Na kraju je slavila sa 11:6 i zasluženo stigla do zlata!

Put do finala nije bio lak, ali za Borislavu je to bio sladak izazov. Puna samopouzdanja, pozitivne energije, želje i volje, ona je u polufinalu savladala Sju Gilors iz Velike Britanije i time obezbedila odličje. Bilo je postavljeno samo jedno pitanje: Kojeg sjaja će medalja biti?

Interesantno je da je Žang Mijao u finale došla pobedom nad našom drugom takmičarkom Nadom Matić.

Pogledajte dodelu medalja:

Ko je Borislava Perić-Ranković?

Prvenstveno se bavila košarkom u kolicima, ali se na nagovor prijatelja Zlatka Keslera oprobala u stonom tenisu, i sada, 14 godina kasnije, može da se pohvali titulom najbolje sportistkinje na planeti u kategoriji stoniteniserki sa invaliditetom, koja joj je dodeljena od strane Međunarodne stonoteniske federacije u Lisabonu 2015. godine.
Osim toga, Borislava broji preko 200 osvojenih medalja na zvaničnim međunarodnim takmičenjima, uključujući srebrnu medalju osvojenu na POI u Pekingu 2008. i Londonu 2012. Titulom najbolje sportistkinje na svetu ulazi u istoriju srpskog sporta i osigurava prvo priznanje ovog tipa za svoju zemlju.

BRAVO!
SJAJNO!