Oktobarska priprema pčela za zimu

PČELARSTVO  

SJAJNE VESTI O OKTOBARSKOJ PRIPREMI PČELA ZA ZIMU

Postoje pčelari koji pri zazimljavanju društava postavljaju otvor leta na minimum, dok na hranilici, odnosno poklopnoj dasci, potpuno zatvaraju otvor. Oni to rade jer smatraju da će tako pčelinjem društvu obezbediti dovoljno toplote tokom zime. Međutim, to je ogromna greška. Na taj način se u košnici smanjuje strujanje vazduha, što dovodi do pojave vlage, a ta vlaga čini košnicu hladnijom.

Pravilno utopljavanje košnice

Loša regulacija protoka vazduha u košnici uzrokuje pojavu vodene pare koja kroz otvor izlazi iz košnice. Na taj način transforimše se u vodu koja kaplje na klube i na donji deo košnice. Velika količina vode na saću dovodi do njegovog buđanja, usled prodora vode u nezatvorene ćelije meda i praha.
Zato je najbolje ispod krova postaviti novinsku hartiju ili neki drugi sličan utopljavajući materijal debljine 4-5 mm. Pri tome strogo se mora voditi računa o aeraciji. Drugim rečima, vazduhu iz košnice treba omogućiti da nesmetano izlazi ispod krova napolje. Ovo je potrebno uraditi čim krenu hladniji dani, obično u drugoj polovini oktobra.

Tokom perioda mirovanja pčela, središte klubeta ima temperaturu u rasponu od 12 do 25 stepeni. Na periferiji klubeta temperatura iznosi 9-10 stepeni. Obzirom da pčele greju klube a ne celu košnicu, ovakvo utopljavanje biće dovoljno.
Prilikom utopljavanja košnice važno je da se ne poremeti mikroklima u njoj, jer čist vazduh ima začajnu ulogu u uspešnom prezimljavanju pčela i važan je isto koliko i kvalitetna hrana, mlada matica, mir i sl.

Oktobarska priprema pčela za zimu
Oktobarska priprema pčela za zimu

Mir na pčelinjaku

Pčele u oktobru imaju pune ruke posla unutar samog društva kako bi se dobro pripremile za zimu. Zbog toga se treba truditi da na pčelinjaku bude mirno. Pred kraj ovog meseca ne sme se otvarati košnica. Skidanje poklopne daske i pomeranje okvira remeti se mir. Svaka pčela se uznemiri, a čitavo društvo počinje da troši snagu kako bi propolisom ponovo zalepilo dasku, pričvrstilo okvire i zatvorilo pukotine koje postoje na košnici. Pošto im je za sve te poslove potrebno mnogo truda, a obavljaju ih po dugi put, pčele postaju iznurene.
Dakle, što je manje uznemiravanja u ovo vreme, pčele su mirnije, a društvo jače, jer pčele mirujući troše neznatne količine hrane.

Zaštita od miševa i varoe

Da bi se košnica zaštitila od miševa, koji u oktobru čim zahladni traže toplo skrovište, na leta je potrebno staviti češljeve. Neki pčelari praktikuju i zamenu letnjih leta za zimska.
Krajem septembra ili početkom oktobra društvo treba tretirati protiv varoe, pošto u košnici ili uopšte ne postoji zatvoreno leglo ili je svedeno na minimum, pa ukoliko varoa postoji, sva je na pčelama.

Oktobarska priprema pčela za zimu
Oktobarska priprema pčela za zimu

Položaj košnice

Košnicu treba zaštititi i od vetra. Ona treba da bude na postolju, 20-30 cm iznad zemlje, blago nagnuta napred prema letu, koje je okrenuto prema jugu ili jugozapadu. Takav položaj će olakšati pojavu pročisnog leta pčela tokom toplijih i sunčanijih zimskih dana.

Uređivanje pčelinjaka i popravka košnica

Oktobar je i pravo vreme za uređivanje i čišćenje prostora na kom se nalazi pčelinjak, kao i za popravke i farbanje rezervnih košnica. Košnice sa društvima najbolje je ofarbati i popraviti u septembru, ali ukoliko tada propustite, te poslove možete obaviti i u oktobru. Naravno, svi ovi radovi podrazumevaju pogodne vremenske uslove.
Krajem oktobra jesen donese hladnije dane i tada počinje period mirovanja pčela, pa i pčelari imaju mnogo manje posla oko svojih pčelinjaka. To je pravo vreme za analizu prethodne sezone, ali i za dalju pčelarsku edukaciju čitanjem literature, posećivanjem kompetentnih internet stranica i razmenom iskustava sa kolegama.

Foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login