Sovinjoni i šardonei najavljuju dobru godinu

VINOGRADARSTVO  
Sovinjoni i šardonei najavljuju dobru godinu

SJAJNE VESTI & AGROKLUB

U fruškogorskom vinogorju vrvi kao u košnici. U sremskom vinogradarskom rejonu grožđe se bere na nešto manje od 2.500 hektara. Berba sorti za bela vina se u narednim danima privodi kraju, a vredni vinogradari se pripremaju da skidaju grožđe crvenih sorti iz III i IV epohe. Proverili smo kako posao odmiče u opštini Irig.

„Vinarija Kovačević“: Parametri sovinjona – izvanredni

Vlasnika vinarije „Kovačević“, Miroslava Kovačevića smo zatekli u vinariji kako nadgleda pripremu sudova za prijem i primarnu preradu grožđa, dok su u dvorište pristizali traktori punih prikolica sovinjona i šardonea.

„Godina je bila komplikovana. Bilo je dosta kiše, sunca, prskanja. Lepo vreme nam ide na ruku. Berba je počela krajem avgusta. Prvo smo počeli sa sovinjonom, pa smo prešli na šardone. Privodimo kraju taj posao. Pripremamo se za berbu rizlinga. Parametri obranog sovinjona su, po meni, idealni: 22,5% šećera, 7,5 g/l kiselina i 3,1pH. Od te sirovine može da se proizvede ozbiljno vino. Kod šardonea su slični parametri, ali sa manje kiselina“, kaže Kovačević.

Očekuje se da berba merloa počne za sedam dana, a do kraja septembra i kaberne sovinjona. Sada je najvažnije da ne bude kiše koja bi pokvarila planove vinogradarima. Inače, kada je reč o planovima, u vinariji „Kovačević“ pripremaju parcele za proleće kada će podići nove vinograde sa novostvorenim domaćim sortama neoplantom i probusom.

U „Mačkovom podrumu“ počinje berba pino noara

Vlasnika „Mačkovog podruma“ Savu Jojića smo pronašli u vinogradima na potezu Budakovac gde su zasađene sorte sovinjon beli i portugizer. Portugizer su obrali krajem avgusta, a berba sovinjona se privodi kraju.

„Iskreno iznenadilo me ovako brzo sazrevanje grožđa. Sovinjon ga već ima 24%. Na prvi pogled grožđe izgleda dobro. Međutim, u junu i delu jula smo imali mnogo kiše i to će ostaviti posledice. Kod mnogih proizvođača, koji nisi vodili računa o zaštiti, pre svega sovinjona i italijanskog rizlinga se javlja trulež. Crvene sorte su u veoma dobrom stanju. Nema naznaka truleži. Tu očekujemo vrhunsku berbu. Počinjemo sa pino noarom“, kaže Jojić.

Stranci traže nešto autentično

Dok smo razgovarali sa Savom Jojićem, u vinograd na Budakovcu, stigla je grupa turista iz Rusije. Došli su u berbu. Nakon čašice dobrodošlice, čekao ih je vinogradarski doručak, potom kratka obuka. Zadužili su noževe, dobili gajbice i krenuli u berbu. Dovela ih je jedna beogradska turistička agencija. Vlasnica agencije Bojana Banković kaže da su ovakvi aranžmani sve češći.
„Stranci žele nešto autentično. Prvo pešačimo do vinograda. Uz muziku tamburaša i vinogradarski doručak dolazi kulminacija – berba grožđa. Takav pristup nemaju u njihovim zemljama. Postoje berbe, ali je to svedeno, ali ovde kod nas je opuštenije i duže traje. Prava psihoterapija“, konstatuje Bankovićeva.

Od nedakadašnjih 100.000 hektara pod vinogradima u Srbiji, danas imamo tek petinu. Ono što je dobro je da smo sa proizvodnje masovnih vina prešli na sorte za kvalitetna vina. Promenila se tehnologija i u vinogradu, kao i u podrumu. Činjenice o osvojenim medaljama na prestižnim evropskim takmičenjima idu u prilog toj tvrdnji.

Autor: Đorđe Simović

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login