8 saveta za zdravu kosu

SAVETI  
8 saveta za zdravu kosu

SJAJNE VESTI SAVETUJU KAKO DA IMATE ZDRAVU I LEPU KOSU

Zdrava i lepa kosa, san je mnogih ljudi. Kako se tehnologija i tretmani za negu kose menjaju i napreduju, morate naći način da održite korak sa njima. Ali, održavanje lepe kose nije jednostavan zadatak. Potrebni su vam strpljenje i odlučnost, kako bi pravilno negovali kosu. I naravno, postoje neke prečice koje ćemo vam pokazati, a koje će vam pomoći da imate zdravu kosu.

8 efektnih saveta za zdravu kosu:

Operite kožu glave šamponom, a regenerator stavljajte na krajeve

Kada brinete o zdravlju kose, važno je znati kako je pravilno oprati. Da biste imali zdravu kosu, uzmite dovoljno šampona i nanesite ga na kožu glave. Kada koristite regenerator, izgebagavjte koren dlake i fokusirajte se na vrhove. Šampon generalno čisti kosu, a regenerator je održava hidriranom. Ukoliko je budete pravilno prali, imaćete sjajnu, hidriranu i zdravu kosu.

Koristitie manje šampona

Verovatno ste se oduvek pitali koliko često bi trebalo da perete kosu. Mnogo stručnjaka raspravljalo je o ovoj temi, ali ono što je generalni zaključak jeste da kosu ne treba prati svakog dana. Ukoliko biste je prali šamponom svakodnevno, skinuli bi sva prirodna ulja koja se luče, što slabi i oštećuje dlaku. Da biste imali zdravu kosu, perite je dva, do tri puta svake nedelje.

Pustite kosu da se osuši prirodno, ne sušite je fenom

Ako stvarno želite zdravu kosu, morate znati da je prirodno sušenje mnogo bolje od upotrebe fena. Vruć vazduh koji se upire u kosu prilikom feniranja može je oštetiti i dovesti do ispucalih krajeva. Kada se vrelina fena iskombinuje sa mokrom kosom, stvara se efekat kuvanja, koji joj stvarno može nauditi. Kako bi umanjili oštećenja na kosi, ograničite upotrebu fena, pegli i sličnih proizvoda za stilizovanje, i ponekad, osušite kosu prirodnim putem.

Konzumirajte više proteina

Da biste imali zdravu, sjajnu i prelepu kosu, morate unositi više proteina u organizam. Kao što znate, protein je gradivni materijal svakog zdravog tela. Ukoliko ne jedete dovoljno proteina, primetićete da vam se kosa češće lomi, puca i opada. Namirnice bogate proteinima koji vam mogu pomoći u nezi kose su jaja, meso, orašasti plodovi, riba i mahunarke.

Koristite ulje za kosu ili kokosovo ulje

Frizeri imaju svoje male tajne i znaju kako da vašu kosu učine lepom, pogotovo ukoliko ste tek izašli iz salona. Jedan od njihovih trikova je ulje za kosu. Ulje za kosu kontroliše proizvodnju ulja na koži glave, zbog čega ona ostaje duže hidrirana. Druga opcija kojoj se možete okrenuti je upotreba kokosovog ulja za kosu. Ostavite kokosovo ulje na kosi 2-4 sata i nakon ispiranja, imaćete meku i prelepu kosu. Za najbolje rezultate, koristite kapu za tuširanje, kako bi zadržali vlagu u vlasima.

Skraćujte krajeve malo češće

Ukoliko želite zdravu i lepu kosu, morate je redovno šišati. Verovatno i sami primećujete da kroz samo nekoliko meseci, kosa postaje suva i lomljiva. Kada se kosa češće skraćuje, manje su šanse da će se oštetiti. Uz to, nemojte zaboraviti da redovno šišanje zapravo pospešuje rast kose, koliko god to kontradiktorno zvučalo.

Isprobajte organske proizvode za kosu

Kako bi vam kosa stvarno bila zdrava, probajte i neke organske proizvode. U fabričkim proizvodima nalazi se mnoštvo hemikalija, koje nakon dugogodišnje upotrebe mogu oštetiti kosu i izazvati ispucale krajeve. Ukoliko pored toga koristite i neke proizvode za stilizovanje, poput figara, pegle, kiseline pri farbanju i sl, možete istanjiti kosu i učiniti je krhkom i lomljivom.
Kako biste izbegli ove neželjene efekte, isprobajte organske proizvode za kosu koji sadrže prirodne ekstrakte i ograničenu količinu hemikalija koje su bezbedne po zdravlje kose. Na ovaj način, imaćete zdravu kosu, a uz to ćete brinuti i o zaštiti životne sredine.

S vremena na vreme, promenite frizuru

Ako želite da znate kako da održavate kosu zdravom, morate shvatiti da je promena frizure dobra opcija. U svakodnevnom životu, verovatno uz pomoć šnale, rajfa ili gumice držite kosu na mestu u toku celog dana. Svi ti „pomoćnici“ poput ukosnica, silikonskih gumica i sl. oštećuju kosu, pogotovo ako često nosite rep ili pletenice. Kako biste izbegli dalja oštećenja kose, ograničite upotrebu šnalica i sličnog pribora koji zateže i lomi vlasi, i ponekad, pustite kosu.

Foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login