Veliki potencijali za razvoj kamping turizma

TURIZAM  
Veliki potencijali za razvoj kamping turizma

SJAJNE VESTI IZ KNJAŽEVCA

Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije (RARIS) organizovala je danas u Knjaževcu prezentaciju kamping turizma, turističke grane, koja je u našoj zemlji još u povoju. O mogućnostima za njen razvoj u istočnoj Srbiji i u Knjaževcu, gde se planira izgradnja kampa u neposrednoj blizini Banjice, govorio je Vladimir Đumić, predsednik Kamping asocijacije Srbije.

Kamping turizam u nekim zemljama Evrope učestvuje i do 25 odsto u ukupnim prihodima od turizma. U Srbiji ideja o kamping turizmu još uvek nije zaživela, iako za to imamo veliki potencijal, ocenio je u Knjaževcu predsednik Kamping asocijacije Srbije Vladimir Đumić.

IDEJA O KAMPINGU U SRBIJI JOŠ NIJE ZAŽIVELA

„Ideja o kampingu do sada nije zaživela, između ostalog i zato što je to niskoprofitabilna privredna grana. Ona u Evropi čini i 25 odsto ukupne turističke privrede. Kod nas je to daleko niže, a naša zemlja je prepuna potencijala za ovakvu vrstu turizma. Imamo netaknute prirodne zone, svetlosno i zvučno nezagađene celine, prirodne rezervate, nacionalne parkove, banje, tranzitni pravac ka južnim morima. U istočnoj Srbiji postoji više nego dovoljno potencijala da se ova grana razvija. Političari stalno pričaju o kvalitetima i lepotama istočne Srbije, o investicijama, a na kraju se ništa ne desi, jer su ulaganja u hotelsku industriju prevelika (znate priču sa Starom planinom), dok se u kampingu sve dešava brzo.“

Pogledajte prilog:

Idejni projekat za prvi kamp u Knjaževcu urađen je u Direkciji za razvoj, urbanizam i izgradnju. To je jedan od prvih koraka ka realizaciji ideje da on bude izgrađen u blizini termo – mineralnog izvora Banjica, kaže predsednik opštine Milan Đokić.
„Pre izvesnog vremena počeli smo da razmišljamo o tome da formiramo kamp u blizini termo – mineralnog izvorišta na Banjici. Danas smo videli da smo na dobrom putu i da je ideja o formiranju kampa jako dobra. Ona može biti prava podrška promociji izvorišta. Možda i prvi veliki korak ka formiranju pravog turističkog centra i na tom našem resursu.“
Prezentaciji kampinga, koju je organizovao RARIS prisustvovali su i vlasnici kuća za odmor na području naše opštine, koji u spajanju kampinga i seoskog turizma, vide šansu za dodatni prihod.

U saradnji sa portalom Knjaževac info ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login