Čokolada u Srbiji

ISTORIJA, PROMOCIJA SRBIJE, ZANIMLJIVOSTI  
Čokolada u Srbiji

SJAJNE VESTI O ČOKOLADI U SRBIJI

Prva čokolada u Srbiji pojavila se već 1897. u Beogradu u prodavnici Koste Šonde. Bila je to „čokolada sa mlekom Olga“, koja se u listu Večernje novosti oglašavala kao: „najbolja od svih čokolada“. (Prema rukopisu: Jovo Anđić, Slatki Beograd – kratki vodič kroz istoriju slatkiša u modernom Beogradu). Iz oglasa se vidi da je K. Šonda kao „specijalitete za posluživanje“ prodavao i čokoladne poslastice, praline i đanduju.

Čokolada i čokoladne poslastice pojavile su se u Srbiji samo godinu dana nakon što je 1896. čokolada počela da se na jugoslovenskim prostorima pravi u manufakuri pri jednom manastiru u Brestanici (Slovenija, Krško), za potrebe manastira i okolnog stanovništva.

PROIZVODNJA INDUSTRIJSKE ČOKOLADE

Prva industrijska čokolada pod imenom Roda, proizvodila se u Srbiji od 1924. u fabrici u Zemunu. Njen vlasnik je bio Francuz Danijel Pešmažu (Daniel Pechmajou). Bila je to treća čokolada na jugoslovenskim prostorima, posle one koja se od 1911. proizvodila u Zagrebu u fabrici Union (danas Josip Kraš) i od 1922. u Ljubljani (Gorenjka).

Fabrika u Zemunu je promenila nekoliko vlasnika, a danas je to fabrika Soko Štark. Čokolada Roda je odavno postala Menaž, ali se čokoladna bananica koju je još 1938. smislio Franja Vaja, koji je čokoladno umeće učio u Mađarskoj i Slovačkoj, i dalje proizvodi po originalnom receptu.

Ubrzo posle čokolade Roda pojavila se još jedna čokolada, takođe sa ptičijim imenom. Bila je to čokolada Galeb koja se od tridesetih godina prošlog veka pa do danas proizvodi u Subotici, u fabrici koja se od 1946. zove Pionir.

„Za generaciju koja raste“ počeo je da se 1972. u Takovu proizvodi Eurokrem po licenci Eurocrem italijanske firme A. Gandola & C. Spa. To je popularni dvobojni namaz sa lešnikom i mlečnom čokoladom.

LUKSUZNE RUČNO RAĐENE ČOKOLADE

Luksuzne ručno rađene čokolade za znalce i sladokusce u Srbiji proizvodi Art Ival (Galerija čokolade Premier), osnovan 1992. godine. Od najkvalitetnijih uvoznih sirovina i poluproizvoda, po sopstvenoj recepturi kreira veoma raznovrsni asortiman, sa prepoznatljivim i karakterističnim proizvodima i originalnom ambalažom.

Izvor: Galerija čokolade
Autor: Olga Vasić

SJAJNO!