Dragan Grubić – Čovek koji je dao život spasavajući druge

HEROJI, HUMANOST  

SJAJNE VESTI PODSEĆAJU NA DRAGANA GRUBIĆA

Sa 18 godina je otišao u rat. U dvadeset četvrtoj je kao vojni veteran stao u odbranu svojih povređenih i poginulih saboraca. U dvadest šestoj godini je izgubio život tako što je pokušao da spase tuđi.

Dragan Grubić, osnivač i predsednik humanitarne organizacije „Branioci otadžbine 98-99“ koja je poslednjih nekoliko meseci održavala mitinge širom Srbije. Na njima je iskazivala podršku generalima vojske i policije koje je tužilastvo u Hagu optužilo za ratne zlocine počinjene na Kosovu 1998. i 1999. godine. Ovaj neustrašivi čovek sahranjen je na gradskom groblju u Vrbasu.

Među nekoliko hiljada rođaka i prijatelja, ovog mladića je na večni počinak ispratio i gotovo kompletan ratni štab Prištinskog korpusa na čelu sa general-pukovnikom Vladimirom Lazarevićem. Došli su generali i pukovnici da posledlji put pozdrave svog Groma.

POSLEDNJI LJUDSKI PODVIG

U sredu, 24. marta 2004. godine, vraćali smo se iz Kruševca gde smo položili venac na spomenik palim borcima u NATO agresiji. Kod Paraćina, oko 16:35h, ispred nas je sa puta sleteo „pasat“ i udario u bankinu. Odmah smo se zaustavili vozilo i Dragan je prvi istrčao kako bi pomogao tom vozaču. Nažalost, nije stigao da spase jos jedan zivot. Dok je prelazio autoput, udario ga je „audi A6“ – priča i dalje u soku Jugoslav Zorić, Draganov vršnjak. Kao osamnaestogodišnjaci, zajedno su, 1999. godine, kao graničari branili Srbiju na granici sa Albanijom.

„Dragan je bio pripadnik elitnog 53. graničnog bataljona. Obukao je uniformu juna 1998. godine, a od avgusta pa sve do 16. juna 1999. godine, bio je tamo gde je bilo najteže – na Košarama. Na samoj granici sa Albanijom“ – prica Jugoslav.

Njihov zajednički drug i saborac Dragan Vučković dodaje da su njihovu jedinicu nazvali „Gromovi“. Draganovo šifrovano ime bilo je „Grom 1“.

„Na samom pocetku rata međusobno smo položili zavet da nećemo pucati na decu, civile, da necemo krasti… Da ćemo se i u ratu ponašati kao pravi pravoslavci, časno i pošteno, u duhu svetosavlja“ – kaze Dragan.

Kada se rat završio i država je zaboravila na svoje ratnike. Baš kao u pripovetci Laze Lazarevića „Sve će to narod pozlatiti“, Dragan Grubić je ponovo okupio svoje „Gromove“. Osnovao je humanitarnu organizaciju – udruženje „Branioci otadzbine“ čiji je bio predsednik. Ova organizacija se isključivo bavila prikupljanjem pomoći za ranjene i porodice poginulih vojnika. Danas ova organizacija ne postoji.

Ovaj ćlanak nema nikakvu političku konotaciju. Jedini cilj je podsećanjena na heroje koji su svoj život dali za Srbiju, i koje nikad ne treba da zaboravimo!

SLAVA MU!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login