Za 7 dana otvara se fabrika Aster tekstila, posao za 2.000 Nišlija

INVESTICIJE, POSAO, PRIVREDA  
Za 7 dana otvara se fabrika Aster tekstila, posao za 2.000 Nišlija

SJAJNE VESTI & NIŠKE VESTI

19. oktobra očekuje se otvaranje turske farbike „Aster tekstil“ u okviru nekadašnjeg „Ei holdinga“. U ovoj fabrici će se zaposliti 2.000 Nišlija, a to je potvrdio za Niške Vesti, član Gradskog veća resorno zadužen za privredu i zaštitu životne sredine, Mihajlo Zdravković. Uskoro će biti potpisan i ugovor sa jednom velikom kompanijom iz automobilske industrije za gradnju njihove nove fabrike preko puta KPZ-a. Ona će takođe zaposliti oko 2.200 građana Niša.

– Jedini ste većnik koji je bio i u prošlom sazivu Gradskog veća. Da li to znači da nastavljate tamo gde ste stali s obzirom na to da ste ranije bili zaduženi za regovanja sa ministarstivma?

Marljiv rad, upornost i trud su se isplatili, i to je prepoznato i od prethodnog i od novog gradonačelnika Niša. Naravno da nastavljam posao i da mi je sada obaveza i želja da se prestignu rezultati koji su postignuti u prethodnom mandatu. Sada su moji resori privreda i zaštita životne sredine. Svakako da se nastavlja i komunikacija sa nadležnim ministarstvima i sve ono što je bilo započeto u prethodnom periodu. I ne samo to, već su se sada pojavile i neke nove šanse i mogućnosti za unapređenje saradnje. Kako sa ministarstvima, tako i sa samom Vladom Reublike Srbije. Održavanje sednice Vlade Republike Srbije u Nišu i poslovni Forum Srbije i Albanije su velika šansa. Nju ćemo iskoristiti za dobijanje još veće podrške za bolje pozicioniranje i razvoj grada.

GLAVNI CILJ SMANJENJE NEZAPOSLENOSTI U NIŠU

– Koji su prioriteti vašeg rada u ovom mandatu, a koji se tiču privrednog razvoja Grada Niša?

– Svakako da je glavni cilj smanjenje nezaposlenosti. To je jedan od najvećih problema koji imamo u gradu, uprkos tome što je posle dugog dugog vremena broj nezaposlenih pao ispod 30.000. To se može postići jedino očuvanjem postojećih i otvaranjem novih radnih mesta.
Izmene planskih dokumenata koje su u toku, komunalno i infrastruktrno opremanje industrijskih zona, kao što je ovo sada u Niškoj Banji na Loznom kalemu koje sprovodimo sa Ministarstvom privrede, je nešto što utiče na stvaranje boljeg poslovnog ambijenta za investiranje.
To nas može bolje pozicionirati kod potencijalnih novih investitora, jer već imamo strateški odličan položaj i, na našu žalost, veliki broj slobodnih, obrazovanih radnika, a to je sada kod velikih kompanija najbitnije. Moramo raditi i na podizanju svesti naših preduzetnika, kao i na proširenju njihovih kapaciteta i mogućnosti.

PROGRAMI PRIVREDNOG RAZVOJA GRADA NIŠA

– Na teritoriji Grada Niša posluje 2.866 prvrednih društava i 7.564 preduzetnika. Na koji način im Grad Niš trenutno pomaže i koji su planovi za razvoj omladinskog preduzetništva odnosno kakve su šanse da se formira Fond za preduzetničke inicijative koji predlaže Konzorcijum civilnih društava u Nišu?

– Svakako da konkursi koje grad finansira ili sufinansira, kao što je ovaj aktuelni sa NSZ za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim ranim mestima, jedan od načina za pomoć privredi. Međutim, to nije dovoljno. Uveliko se pripremamo za izradu Programa razvoja grada i Programa podrške privredi za 2017. godinu. On bi trebalo da sadrži dodatne mere podrške privredi. Svakako da je pokretanje sopstvenog biznisa jedna od kategorija koja zaslužuje najviše pažnje. Takođe i organizacije kao što su ENECA ili HELP i slične će svakako biti podržane. Osnivanje Fonda nije nemoguće i svakako će biti predmet daljeg razmatranja. Svakako da su sve ideje koje mogu da doprinesu razvoju našeg grada uvek dobrodošle.

CENTRALIZACIJA PRIVREDE

– Regionalna privredna komora od sledeće godine ulazi u jedinstveni komorski sistem Privredne komore Srbije i sva dokumenta će privrednicima biti dostupna preko interneta. Da li je to centralizacija privrede?

Nadam se da će sada Regionalna privredna komora stvarno postati servis privrede, jer ona do sada to nije bila. U vremenima kada je globalizacija tržišta sve prisutnija, moramo se i mi prilagođavati. Ja ovo ne vidim kao centralizaciju privrede, jer su i sada gotovo sve velike firme sa našeg područija bile vezane prema PKS-u , a ne toliko prema RPK-u. Odnos RPK prema privredi grada Niša može se posmatrati i kroz osnivanje novog kluba privrednika „Naissus“ koji okuplja značajne privrednike iz grada koji nisu uspeli da nađu sagovornike u RPK-u. Smatram da RPK mora značajnije da se posveti privredi i njenim zahtevima u budućnosti.

PRIVREDNO EKONOMSKI SAVET GRADA NIŠA

– Nedavno je formiran i Privredno ekonomski savet Grada Niša. Koliko je prethodni imao uspeha i kako će novi doprineti razvoju privrede u Nišu?

Prethodni PES, na žalost, nije imao uspeha. Siguran sam da će novi saziv raditi bolje jer su do danas već održane dve sednice. Radi se 2 puta mesečno sa jasno utvrđenim pravcima, a to su saniranje javnih finansija, stabilizacija rada javnih preduzeća, lokalni ekonomski razvoj i investicije, kao i podrška lokalnoj privrednoj zajednici.

– Kakvu ulogu imaju javna privatna partnerstva i koja javna preduzeća moraju uskoro da se privatizuju?

Svakako da je javno privatno partnerstvo sa ili bez elemenata koncesije budućnost, i rešenje za mnoge komunalne probleme. To se u praksi i pokazalo kroz gradski i prigradski saobraćaj. Uštede koje je ovakav model doneo gradu omogućile su stabilizaciju ovog dela komunalnog sektora. Svakako da treba tražiti partnere za sve one grane koje postoje na tržištu i nisu neophodne lokalnoj samoupravi. Mislim da je jedno od prvih preduzeća koja će se privatizovati JP „Niš-stan“. Njihove usluge se na tržištu već mogu naći i kod drugih, privatnih firmi.

NOVI INVESTITORI STIŽU U NIŠ

Za više detalja o ovoj temi posetite izvor ovog članka-intevrjua.

U saradnji sa NIŠKE VESTI ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!Jedan odgovor na temu "Za 7 dana otvara se fabrika Aster tekstila, posao za 2.000 Nišlija"

  1. Pingback: Ko i kako može ODMAH da se zaposli u Aster tekstilu? - Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login