Danas je dan seoskih žena

DOGAĐAJI  
Danas je dan seoskih ženaSJAJNE VESTI & AGROKLUB

Danas je Međunarodni dan seoskih žena. Žene koje žive na selu čine četvrtinu svetske populacije. Opstanak ovih žena, najviše zavisi od prirodnih resursa i poljoprivrede, proizvodima iz agrara. One čine hranu dostupnom i imaju primarnu odgovornost za bezbednost hrane.

Uloga žene sa sela je ključna

Imajuću u vidu da je čak 76 odsto žena koje žive na selu ekstremno siromašno, ženama u ruralnim područjima mora se omogućiti pristupačnost produktivnim poljoprivrednim resursima kako bi se doprinelo smanjenju gladi u svetu. Žene sa sela su ključne u postizenju ciljeva agende novog održivog razvoja do 2030. Ujedinjenih Nacija.

Prvi Međunarodni dan seoskih žena obeležen je 15. oktobra 2008. godine. Međunarodni dan, posvećen ženama u ruralnim područjima ustanovila je Generalna skupština UN u svojoj rezoluciji 62/136, 18. decembra 2007. Ovim činom potvrđena je ključna uloga i doprinos seoskih žena u unapređenju poljoprivrednog i ruralnog razvoja, povećanju bezbednosti hrane i iskorenjavanju siromaštva u ruralnim područjima.

Obeležavanje Dana seoskih žena u Vojvodini

U Vojvodini zahvaljujući aktivnostima i inicijativi Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova AP Vojvodine, Međunarodni dan seoskih žena obeležava se od 2009. godine manifestacijom Sajam stvaralaštva seoskih žena. Do sada, ova manifestacija je održana u Novom Sadu, Somboru, Inđiji, Subotici, Kikindi, Apatinu i Bačkoj Palanci.

Ove godine u cilju predstavljanja stvaralačkih potencijala i proizvoda žena sa sela u Vojvodini, kao i predstavljanje proizvoda starih zanata koji neguju i čuvaju tradiciju i bogato kulturno nasleđe vojvođanskog višenacionalnog ambijenta u Zrenjaninu će se danas održati izložba autentičnih radova i rukotvorina žena iz sela Vojvodine.

Drage dame SJAJNE VESTI & AGROKLUB vam čestita vaš dan!

Foto: bigstockphoto.com / Goodluz
Autorka: Verica Matić

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!Jedan odgovor na temu "Danas je dan seoskih žena"

  1. Pingback: Porodiljsko i za žene nosioce gazdinstva - Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login