Porodiljsko i za žene nosioce gazdinstva

POLJOPRIVREDA  
Porodiljsko i za žene nosioce gazdinstva

SJAJNE VESTI & AGROKLUB

Novim zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom prvi put će biti predviđena mogućnost da žena vlasnik gazdinstva na selu ima porodiljsku naknadu kao što imaju i druge žene. Ovo je najavio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na Sajmu stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini 15. oktobra na obeležavanju Međunarodnog dana seoskih žena.

„To je veliki iskorak i nešto što će, nadamo se, promeniti ne samo kvalitet života žene na selu već i odnos prema ženama na selu.“ – rekao je ministar dodajući da se nada da će zakon ući u javnu raspravu do kraja godine. Iduće godine zakon će sigurno proći kroz javnu raspravu i da će biti usvojen u Parlamentu. Takođe, ministar je podsetio da su među vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava 17 odsto žene.

Da život na selu bude bolji

„Ovo je jasna poruka. Neka žena bude vlasnik gazdinstva i od države će dobiti porodiljsku nadoknadu. Hajde da menjamo stvari.“ – rekao je ministar dodajući da zajedničkom akcijom možemo da učinimo da i život na selu bude bolji, a u meri u kojoj život na selu bude bolji biće bolje i svakom građaninu“.
Kako kaže, položaj žena na selu nešto je o čemu država mora da vodi računa. Jer, selo je sačuvalo Srbiju, a „ako je neko sačuvao selo, onda je to upravo žena“.
Primetio je, međutim, da žene na selu ne mogu da se pohvale da imaju isti pristup zdravstvenoj zaštiti, penzionom osiguranju, kulturnim događajima. To je nešto na čemu država mora da radi.

„Položaj žena na selu je veoma specifičan. Ona je i majka i radnik, suočena je sa svim ekonomskim problemima, a vrlo često i sa predrasudama. Zato Ministarstvo rada predlaže novi zakon o finansijkoj podršci porodicama sa decom, gde bi prvi put bila predviđena mogućnost da žena vlasnik gazdinstva na selu ima porodiljsku nadoknadu kao što imaju i druge žene“.

215 udruženja žena na Sajmu stvaralaštva

Inače, na Sajmu stvaralaštva u Zrenjaninu, učestvovalo je više od 215 udruženja žena iz Vojvodine. Bilo je gotovo 2.000 učesnica.
Ovogodišnja prezentacija potencijala i stvaralaštva seoskih žena bila podeljena u četiri tematske celine – rukotvorine, suvenitri, tradicionalni kolači i organska hrana. Ovaj sajam se tradicionalno organizuje povodom Međunarodnog dana žena na selu.

Autorka: Verica Matić

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login