Kako do holivudskog osmeha?

SAVETI  
Kako do holivudskog osmeha?

SJAJNE VESTI O BLISTAVO BELOM OSMEHU I FASETAMA

Blistavo beli osmeh već odavno nije samo modni imperativ, već i pokazatelj zdravlja celokupnog organizma. U tu svrhu mnogi se okreću stomatološkim estetskim zahvatima, kakvi su izbeljivanje zuba i fasete, koje se na zube postavljaju. Ako biste želeli da unapredite svoje zube, te da se češće i radije smejete, onda su fasete ili izbeljivanje pravo rešenje za Vas.

Zubi menjaju svoj izgled, pre svega boju. Menjaju i svoj oblik, kako starenjem, tako i praktikovanjem loših navika. Zato u pomoć priskaču zubari, najčešće se koristeći jednom od dve tehnike ulepšavanja zuba – tako što postavljaju fasete na prednje zube ili ih izbeljuju.

Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba primenjuje se mahom laserski. Time se menja kolorizacija zuba i do nekoliko nijansi svetlije. Veoma je važno da se ovom zahvatu, kao i kada su fasete u pitanju, podvrgavate u stomatološkoj ordinaciji. Nikako u nekom od mnogobrojnih kozmetičkih salona, jer je bitno da ovom problemu pristupi stručnjak.

Naime, ne može svako beliti zube – to se pogotovo ne preporučuje onima koji na bilo koji način pate od bolesti zuba ili trudnicama. Stoga morate paziti gde ovaj proces vršite. Takođe i da postavite realne zahteve svom stomatologu. Ako izbeljivanje zuba ne može dovesti do željenih rezultata, onda su za Vas rešenje fasete.

Kompozitne fasete

Kompozitne fasete su kompozitne ljuspice koje se postavljaju preko prednje strane zuba. One su mahom namenjene prvim prednjim zubima, i regulišu njihov oblik i boju. Ove fasete imaju i tu prednost što veoma lako rešavaju problem sa veličinom zube. Takođe, fasete se postavljaju i onda kada postoji razmak između prednjih zuba. Na ovaj način se reguliše i ova estetska poteškoća.

U odnosu na izbeljivanje zuba, fasete imaju tu prednost što mogu mnogo bolje „maskirati“ zube tako da oni izgledaju belji. Osim ako, naravno, nova boja nije previše intenzivna i duboka. Prednost koju fasete imaju sastoji se i u tome što one mogu prekriti zub tako da ispune sve praznine i oštećenja zubne gleđi, dok se izbeljivanje u tim slučajevima ne preporučuje.

Jedan od, mahom, najčešćih slučajeva, kada se primenjuju fasete jeste prilikom traume zuba, njegovog lomljenja, kod okrnjenih zuba i slično. U takvim prilikama, ova tehnika pomaže da se zubu vrati pređašnji izgled, a pacijentu osmeh i sigurnost.

Keramičke fasete

U odnosu na kompozitne, keramičke fasete najviše se razliku po ceni, koja je najčešće veća zbog materijala koji se ovom prilikom upotrebljava. Keramičke fasete se takođe duže izrađuju, te je za njihovo konačno postavljanje potrebno i po nekoliko poseta zubaru. Sa druge strane, u odnosu na kompozitne fasete, one duže traju i nije ih potrebno popravljati ili ponovo postavljati.

Pri odgovoru na pitanje koje su fasete bolje i koje će se određenom pacijentu primeniti, treba znati da je sve individualno. Naime, stomatolog mora prvo utvrditi da li imate pokvarene zube, odnosno karijes, kakav Vam je zagrižaj, kao i škripite li zubima dok spavate i kakvi su ostali zubi… Sve su ovo značajni faktori kada se biraju i uopšte postavljaju fasete, koje zaista umnogome mogu promeniti svačiji izgled.

Foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login