Kako izabrati odgovarajuću ugaonu garnituru?

PORODICA, SAVETI  
Kako izabrati odgovarajuću ugaonu garnituru?

SJAJNE VESTI – KAKO IZABRATI UGAONU GARNITURU

Ugaone garniture postale su veoma popularne negde krajem dvadesetog veka kada su porodice sve više vremena provodile u dnevnim sobama gledajući televizijske emisije i filmove. Početkom dvadeset prvog veka kompjuteri su se uvukli skoro u svaki dom i izmenili takve porodične navike. Međutim, ugaone garniture su svoju popularnost zadržale te su i danas sastavni deo većine dnevnih soba. Njihov dizajn omogućava nam opuštanje i odmor bilo u horizontalnom, ležećem ili sedećem položaju.

Izbor odgovarajuće ugaone garniture nije pretežak posao, ali postoji nekoliko nekoliko stvari na koje je potrebno obratiti pažnju.

Udobnost kao primarna osobina svake ugaone garniture

Budući da su osmišljene kao komad nameštaja na kome se u slobodno vreme odmaramo gledajući filmove, televizijske emisije ili ćaskajući u odabranom društvu, primarni kriterijum koji svaka ugaona garnitura mora da ispuni jeste udobnost.

Prilikom kupovine nameštaja ljudi neretko znaju biti nesmotreni kada je ovaj kriterijum u pitanju. Dizajn i izgled često znaju zaslepiti kupca koji nedovoljno pažljivo i na brzinu proveri koliko je određena garnitura udobna.

Sigurno u Vašem okruženju postoji makar jedna izuzetno osetljiva osoba koja na sve ima komentar ili zamerku. Takvu osobu nazovite i zamolite za pomoć pri kupovini ugaone garniture, ali i svakog drugog komada nameštaja. Njeni komentari usmeriće Vas da dobro razmislite ne samo o tome koliko je određena ugaona garnitura udobna, već i o njenim dimenzijama, obliku, boji ili izgledu.

Tri oblika ugaonih garnitura

Ugaona garnitura može biti polukružna, u obliku slova L ili u obliku slova U. Svaki oblik ne uklapa se u svaku dnevnu sobu. Stoga se ovaj komad nameštaja ne može kupovati samo na osnovu udobnosti i lepote, već se mora razmisliti i o tome koji oblik se uklapa u dnevnu sobu koju posedujete.

Obično se za prostorije manjih površina preporučuju garniture u obliku slova L budući da one zauzimaju najmanje prostora kada su promišljeno postavljene. Polukružne i garniture u obliku slova U nešto su elegantnije. Sa druge strane, one zahtevaju više prostora te obično nisu pravi izbor za manje dnevne sobe.

Ugaone garniture sa i bez stranica

Ugaone garniture se proizvode sa i bez stranica. Prve su odličan izbor za skučene prostorije: čak i kada nisu malih dimenzija one na oko izgledaju manje. Druge je ipak bolje smestiti u prostorije velikih površina.

Prednost garnitura koje nemaju stranice jeste to što im je lakše prići. Ponekad zna biti iritantno provlačiti se između garniture i stočića ili nekog drugog komada nameštaja kako bi na nju seli. Sa druge strane, prednost onih drugih ogleda se baš u stranicama jer na njih možemo oslanjati i odmarati ruke.

Dimenzije ugaone garniture važan su faktor pri njenom izboru

Čak i kada odredite idealnu poziciju ugaone garniture neophodno je dobro premeriti da li se njena širina i dužina u tu poziciju uklapaju. Takođe, dimenzije je potrebno izmeriti iz još jednog razloga – garnitura mora biti dovoljno dugačka da se njeni vlasnici mogu opružiti i visoka toliko da njihova stopala u sedećem položaju dodiruju pod umesto da vise u vazduhu.

Na kraju povedite računa da se garnitura ili njeni delovi, ukoliko se sastoji od više njih, mogu uneti u Vaš životni prostor. Nema baš smisla kupiti garnituru čije dimenzije onemogućavaju njen prolazak kroz hodnik ili vrata i smeštanje na poziciju koju ste već ranije odredili.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login