Sveta Majka Paraskeva – Sveta Petka

RELIGIJA  
Sveta Majka Paraskeva – Sveta Petka

SJAJNE VESTI – SVETOJ PETKI

Srpska Pravoslavna Crkva danas se molitveno seća Svete Paraskeve, u našem narodu poznate i kao Sveta Petka (grčka reč paraskevi znači petak), Petka Bi(e)ogradska ili Petka Trnovska.

Živela je u 11. veku. Rođena je i upokojila se u Epivatu, monaški zavet dala je u Aja Sofiji, a podvizavala se u Jordanskoj pustinji.

Zbog najezde Osmanlija svete mošti su više puta bile seljene da bi danas konačno počivale u bugarskom gradu Jašu, od 1461. godine. Do tada mošti Svete Petke su se nalazile u Beogradu.

Kult Svete Petke u našem narodu je jako raširen. Smatraju ju je zaštitnicom žena i ženskih zanata i velikom i moćnom isceliteljkom. Nakon odnošenja moštiju iz Beograda na mestu gde su počivale provrio je izvor vode koja i danas toči bez iscrpljivanja kapaciteta i koja se smatra čudotvornom.

O njenom životu se ne zna baš mnogo, ali zato postoji nekoliko romansiranih verzija čija je verodostojnost polovična ili čak upitna. U svakom slučaju Sveta Petka je bila, jeste i ostaće jedna od najpoštovanijih Pravoslavnih Svetiteljkim. U našem narodu je poštovana odmah iza Majke Božje.

PESMA SVETOJ PETKI

Sveta Petka

Čisto srce Gospod želi,
Jevanđelje tako veli.
Čista deva ti ostade,
Čisto srce Bogu dade,
O predivna svetiteljko,
Naš uzore, Sveta Petko!

Um prečisti Gospod traži,
Bez maštanja i bez laži,
Ti Mu dade um prečisti
K’o anđelski — takav isti,
O predivna svetiteljko,
Čuj nam molbe, sveta Petko!

Dušu čistu Gospod ište
K’o nebesno svetilište,
Takvu dušu ti odgaji
Što na nebu sad se sjaji,
O predivna svetiteljko,
Pomozi nam, sveta Petko!

Pomozi nam molitvama
U životnim nevoljama,
U oblačnoj zemnoj tuzi
Zasvetli nam, slično duzi,
O predivna čedna devo,
Sveta majko Paraskevo!

Uredništvo „Sjajne vesti“ svima koji slave čestita Krsnu Slavu, Svetu Majku Paraskevu – Svetu Petku.Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login