Danas je Dan primirja u Prvom svetskom ratu

DOGAĐAJI, ISTORIJA  
Danas je Dan primirja u Prvom svetskom ratu

SJAJNE VESTI PODSEĆAJU

U Srbiji se danas obeležava državni praznik 11. novembar. On predstavlja „Dan primirja u Prvom svetskom ratu“ i praznuje se neradno.

Predsednik i Premijer Republike Srbije, drugi državni zvaničnici i ambasadori, danas će odati počasti borcima palim u Prvom svetskom ratu. Povodom ovog državnog praznika, biće položeni venci i odata počast na Spomeniku neznanom junaku na Avali. Premijer i gosti iz drugih država, položiće vence na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu. Takođe venci će biti položeni i Groblju Komonvelta na Novom groblju. Ambasadori Francuske i Nemačke položiće vence na Francuskom vojnom groblju.

Centralna državna ceremonija predviđena je kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda, uz pune vojne i državne počasti. Nju će predvoditi Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike. Ovaj čin predstavlja odavanje počasti svim pripadnicima oružanih snaga i civilima koji su stradali u toku trajanja Prvog svetskog rata. godine. Obeležavanje 97 godina od okončanja Velikog rata takođe će biti upriličeno i na srpskom vojničkom groblju u Bitolju. Ovo je jedna od najznačajnijih ceremonija i održava se u isto vreme u svim glavnim gradovima država-pobednica u Prvom svetskom ratu u čast godišnjice velikog istorijskog događaja.

U čast Dana primirja u Prvom svetskom ratu pripadnici Garde Vojske Srbije su juče u Kalemegdanskom parku u Beogradu ispalili deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

U Srbiji se ovaj praznik zvanično obeležava od 2012. godine.

Podsetimo,

Dan primirja se obeležava kao praznik odnosno dan sećanja kojim se 11. novembra u većini država beleži kraj Prvog svetskog rata. Nemačka je 11. novembra 1918. godine potpisala primirje sa silama Atante. Time se i ugasilo neprijateljstvo na Zapadnom frontu. Dan primirja obeležava se u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Novom Zelandu. Isti praznik pod nazivom Dan sećanja danas se obeležava u zemljama Komonvelta (Commonwealth). Danas se pod imenom Dan veterana ovaj praznik obeležava u SAD. U Britaniji se često koristi i izraz Dan makova kao referenca na cvet maka koji raste u Flandriji gdje je poginuo najveći broj britanskih vojnika.

U Srbiji se kao glavni motiv za amblem praznika koristi Natalijina ramonda. Ovaj cvet je ugrožena vrsta u Srbiji, a poznat je i kao cvet feniks. Osim toga, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice. Obično se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku i na sami dan praznika.

U većini gradova, Beogradu, Nišu, Kragujevcu … zbog obeležavanja državnog praznika parking se neće naplaćivati. Dakle sva parkig mesta će biti besplatna i neće biti kontrole.

SLAVA POGINULIM



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login