Pčelari će graditi fabriku u Rači

PČELARSTVO  
Pčelari će graditi fabriku u Rači

SJAJNE VESTI & AGROKLUB O POGONU ZA OTKUP I PLASMAN MEDA U RAČI

Izvršni odbor Saveza pčelarskih organizacija Srbije – SPOS odredio je lokaciju, to jest opštinu gde će se graditi pogon za otkup i plasman meda. U najužem izboru za lokaciju budućeg pogona bilo je pet opština: Srbobran, Rača, Ćuprija, Surdulica i Mali Zvornik. Izabrana je ona ponuda koju je Izvršni odbor SPOS smatrao najboljom u celosti.

11 glasova članova Izvršnog odbora SPOS odlučilo

Donošenje odluke nedavno je najavio i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prilikom posete pčelarima u Gadžinom Hanu. Razmatran je i više nego solidna ponuda Grada Požarevca, ali kako je kasno pristigla nije bilo moguće prihvatiti je. Sa 11 glasova za i dva protiv, Izvršni odbor SPOS, odlučio je da će se pogon za otkup i plasman meda graditi u opštini Rača. Kako je ova odluka uslovna, u najskorijem periodu mora biti usaglašen i potpisan konačni ugovor sa opštinom Rača. Ugovorom će biti definisani međusobni odnosi, a u skladu s ponudom koju je dala Opština.

Opština Rača je za izgradnju pogona za otkup i plasman meda ponudila 30 miliona dinara, kompletnu infrastrukturu orijentacione vrednosti između 80.000 i 100.000 evra kao i plac koji će ući u osnivački kapital pogona.

OPŠTINA RAČA

Opština Rača je jedna od opština u Šumadijskom okrugu u središtu Srbije. Po podacima iz 2004. opština zauzima površinu od 216 km² (od čega na poljoprivrednu površinu otpada 17191 ha, a na šumsku 3.024 ha).
Sedište opštine je naselje Rača. Opština Rača se sastoji od 19 naselja. Po podacima iz 2011. godine u opštini je živelo 11503 stanovnika. Po podacima iz 2004. prirodni priraštaj je iznosio -12,3‰, a broj zaposlenih u opštini iznosi 1961 ljudi. U opštini se nalazi 18 osnovnih i 1 srednjih škola (Srednja škola „Đura Jakšić“ – Rača).

FOTO: bigstockphoto.com/cylonphoto
Autorka: Marija Antanasković

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login