Danas su Sveti Vrači, Kozma i Damjan: Besrebrenici – bez naknade

RELIGIJA  
Danas su Sveti Vrači, Kozma i Damjan: Besrebrenici – bez naknade

SJAJNE VESTI O SVETIM VRAČIMAKOZMA I DAMJAN

Po narodnom verovanju danas je dobar dan za molitvu i ozdravljenje. U današnje vreme deluje neverovatno da neko nešto radi bez ikakve naknade, čak ni za šolju kafe ili čaja.

Bog je braći rođenoj, Kozmi i Damjanu, koji su živeli u trećem veku dao Svoj Dar isceljenja, da polaganjem ruke na bolesnika i molitvom Isusu Spasitelju ovaj ozdravi. Uslov koji im je Stvoritelj naznačio jeste da za tu blagodat koju šire ne uzimaju nikakvu naknadu.
Zapisano je, takođe, da je Kozma „ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jaja i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata.“

Na dar ste dobili. Na dar i dajite.

Tu Božju zapovest vrači (lekari) su poštovali kao najveću svetinju. Od toga je zavisio i spas njihovih besmrtnih duša i blagodat dara.

IPAK SAHRANJENI JEDAN PORED DRUGOG

Svetitelji su ipak sahranjeni jedan pored drugog u mestu Feremanu. Svetitelji Kozma i Damjan, u narodu poznati i kao sveti Vrači, predstavljaju se na ikonama i freskama u srednjevekovnoj odeždi, s kovčežićima u kojima su nosili lekove. Jedna od najpoznatijih fresaka s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog.

Danas su Sveti vrači i besrebrenici Kozma i Damjan (koje Crkva proslavlja nekoliko puta tokom godine) Krsna Slava mnogih porodica, njima je posvećeno mnogo hramova i oni su zaštitnici zdravstvene, pre svega lekarske profesije.

Uz nadu da će se lekari i drugi prisetiti besrebreništva ova dva svetitelja autor teksta čestita Krsnu Slavu, Svete vrače i besrebrenike Kozmu i Damjana.

SREĆNA SLAVA!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login