Smanjite holesterol prirodnim lekovima

HRANA, MEDICINA, SAVETI, ZDRAV ŽIVOT  
Smanjite holesterol prirodnim lekovima

SJAJNE VESTI SAVETUJU KAKO DA SMANJITE HOLESTEROL PRIRODNIM LEKOVIMA

Povećan holesterol ne mora da bude samo posledica vašeg načina života i ishrane, već može da bude i nasledan. Ukoliko je neko u vašoj porodici već imao infarkt srca ili moždani udar, onda se preporučuje i da vi redovno proveravate vaš holesterol. Isto važi i za pušače. Trebalo bi da ga proverite bar jednom do vaše dvadesete godine u koliko spadate u ovu grupu ljudi.

Morate imati u vidu da uglavnom ne postoje simptomi koji ukazuju na povećan nivo štetnog holesterola. Međutim, morate da budete upoznati sa tim da upravo povećan holesterol u krvi doprinosi sužavanju krvnih sudova, što može dovesti do začepljenja arterije. To uzrokuje blokiranje protok krvi i dolazi do infrakta ili moždanog udara. Bez mnogo truda i sa vrlo mali regulacijama i dodacima vašoj ishrani možete doprineti tome da smanjite štetan holesterol i da sprečite fatalne ishode. Neki od začina koje možda i imate u vašoj kuhinji mogu poslužiti upravo za to.

Neverovatno dejstvo đumbira

Pored toga što je veoma zdrav i koristan kada su mnoge bolesti u pitanju, đumbir je veoma efikasan i kada imate problema sa povećanim holesterolom. Nakon upotrebe đumbira, organizam počinje da više koristi holesterol. Posledica je značajno smanjenje lošeg holesterola u krvi. Đumbir možete kombinovati sa različitim namirnicama, ukoliko vam njegov ukus i ne prija baš. Ukoliko ga kombinujete sa medom, to će samo pojčati njegovo dejstvo, a vama će svakako biti lakše da ga na taj način konzumirate. Pored toga što ćete rešiti vaš problem sa holesterolom, upotreba đumira preduprediće neke druge potencijalne bolesti.

Ukusno, a zdravo – cimet i med

Još jedan prirodni lek u kombinaciji sa medom može dati zaista dobre rezultate. I dok ste cimet verovatno jeli kao dodatak nekim vašim poslasticama, niste ni bili svesni njegovog kvalitetnog dejstva. Cimet reguliše nivo holesterola, kako lošeg holesterola, tako i dobrog holesterola. Redovna upotreba cimeta u kombinaciji sa medom može sprečiti visok krvni pritisak. Takođe i različite bolesti srca. Cimet i med možete konzumirati u kombinaciji sa čajem, a možete ih jesti i bez bilo kakvih dodataka.

Susam i lan kao prirodni lekovi za holesterol

Svaki od pomenutih dodataka ima određeno svojstvo koje pomaže vašem organizmu da se izbori sa povećanim nivoom lošeg holesterola. U kombinaciji čine su savršeni lek ukoliko imate ovaj problem. Počnimo od susama. Susam, odnosno njegovo seme u sebi sadrži fitosterol. On je vrlo sličan holesterolu i zato on može dobrineti smanjenju holesterola u krvi. Kada je u pitanju lan, on je bogat omega 3 masnim kiselinama. To onemogućava zagrčenje krvnih sudova i doprinosi poboljšanju cirkulacije u vašem organizmu. Kombinaciji susama i lana možete dodati i sirove semenke suncokreta. Takođe možete dodati i sirove semnke bundeve, rogač, kao i već pomenuti delotvorni lek cimet.

Postoji još mnogo drugih prirodnih lekova za regulaciju lošeg holesterola, poput belog i crnog luka, jabuke, soje, karanfilića i ostalih. Međutim, pored unosa ovih zdravih namirnica, morate povesti računa o ostalim, ponekad i nezdravim namirnicama, koje unostite u vaš organizam i koje mogu da imaju vrlo štetno dejstvo. Hranite se umereno, šetajte više, počnite da upražnjavate neki oblih fizičke aktivnosti i manje su šanse da će baš vama da se dogodi problem sa povećanim holesterolom.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login