HKD „Miroljub“ – 80 godina

ISTORIJA, UMETNOST  
HKD „Miroljub“ – 80 godina

SJAJNE VESTI – 80 GODINA OD OSNIVANJA HKD „Miroljub“

Prošlo je 80 godina kako je 6. decembra 1936. god. u Somboru osnovano Hrvatsko kulturno društvo „Miroljub“.
Osnivačkom skupu u Domu Sv. Ceclije prisustvovalo je oko 180 budućih članova. Mahom su to bili doskorašnji pripadnici somborskog „Bunjevačkog kola“, u kojem je, polovinom tridesetih godina XX veka, kulminirao politički raskol između pripadnika struje bunjevačke autohtonosti i zagovornika hrvatskog identiteta Bunjevaca.

OSNIVAČKA SKUPŠTINA

Na osnivačkoj skupštini usvojena su pravila rada Društva, a za prvog predsednika izabran je Antun Matarić (1899-1984). Društvo je ponelo ime pesnika Miroljuba Ante Evetovića (1862-1921). Kako je „Miroljubu“ pristupio veći broj mladih ljudi (uglavnom ovdašnjih Bunjevaca i Šokaca), radni entuzijazam bio je velik pa je. Ubrzo je napredak Društva bio očit. Kupljena je kuća na mestu današnje Živinske pijace i osnovane su zasebne sekcije (pevačka, muzička, dramska, folklorna, sportska). Organizovane su i tradicionalne manifestacije (Dužionica, Divojački vašar, Prelo), a članovi društva su, sa svojim muzičko-folklornim programom, gostovali i po drugim gradovima.

U vreme II svetskog rata i okupacije rad Društva bio je pod nadzorom, a kasnije je, naredbom okupacionih vlasti, i zvanično zabranjen. Znatan broj članova i rukovodioca „Miroljuba“ otvoreno je iskazivao antifašističke stavove (u borbama za oslobođenje poginulo je 14 članova Društva). Nekoliko meseci po oslobođenju, na tradiciji i sa članstvom dotadašnjeg HKD „Miroljub“, osnovan je 3. juna 1945. god. Hrvatski prosvjetni dom, koji je, uskoro, imao preko 400 članova. Od 1948. god. Društvo je preseljeno u zdanje nekadašnje pivare „Avala“, na Vencu R. Putnika, koje je uskoro dograđeno i nazvano „Hrvatski dom“. Godine 1949. Društvo je ponelo ime poznatog hrvatskog pesnika Vladimira Nazora. Tokom decenija svog rada HKUD „Vladimir Nazor“ predstavljao je, a i danas predstavlja, jedno od najaktivnijih i najuspešnijih somborskih kulturnih društava.

Veliki pozdrav iz Sombora.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login