Na prvom svetskom studentskom prvenstvu Srbija osvojila zlato i bronzu u sambou

OSTALI SPORTOVI  
Na prvom svetskom studentskom prvenstvu Srbija osvojila zlato i bronzu u sambou

SJAJNE VESTI IZ NIKOZIJE

Na Prvom svetskom studentskom prvenstvu u Nikoziji na Kipru naši Reprezentativci osvojili su medalje u Sambou. Ivana Jandrić je osvojila zlatnu medalju, dok je Vladimir Gajić bio bronzani.

Ivana Jandrić, predstavnica Srbije i Univerziteta u Novom Sadu, bila je veoma srećna što je uspela da osvoji još jednu titulu. Takođe, ona je ponosna što je Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu predstavila na najbolji mogući način.

Vladimir Galić se borio u kategoriji preko 100 kilograma i uspeo da osvoji bronzu. Nakon borbe je izjavio da žali što nije uspeo da uđe u finale, ali da je srećan zbog još jedne medalje.

Pogledajte kako se Ivana spremala za igre u Bakuu, prošle godine:

Napomenimo da su Reprezentativke Srbije osvojile dve bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u sambou koje je održano u Bugarskoj. Medalje su osvojile Jovana Rogić u kategoriji do 56 kilograma i prošlogodišnja evropska prvakinja Ivana Jandrić u kategoriji do 68 kilograma.

Šta je Sambo?

Sambo (rus. са́мбо; samozaštita bez oružja, rus. сам(ооборона) б(ез) о(ружия)) je ruska (Sovjetska) borilačka veština. Nastala je u Sovjetskom Savezu 20-ih godina 20. veka spajanjem tradicionalnih, narodnih, borilačkih veština sa džudoom i džijudžicuom.

Tvorci samboa želeli su da stvore borilačku veštinu koja se brzo i lako uči. Pri tome bi se tradicionalne dalekoistočne borilačke veštine kombinovale sa modernim naučnim saznanjima. Najveću korist od samboa trebalo je da imaju vojska i policija (za vojsku postoji posebna verzija – borilački sambo, ruski boevoe sambo, engl. combat sambo). Sa raspadom Sovjetskog Saveza, uprkos činjenici da su mnogi učitelji ove veštine emigrirali, došlo je do porasta popularnosti samboa, budući da je ta, do tada tajna veština, napokon mogla da se javno prezentuje.

Sambo se potvrdio i u ultimet fajtu, gde se pokazalo da se sambo-borci teško mogu pobediti. Svetski prvak u altimet fajtu za 2005. godinu je sambo-borac Fjodor Jemaljanenko.

Sambo se danas deli na:

– sportski sambo (sportivnoe sambo ili borьba sambo) je civilna, sportska varijanta samboa slična džudou.
– sambo za samoodbranu je civilna varijanta sa težištem na samoodbrani, sa tehnikama srodnim džijudžicu i aikodou. Obično se trenira zajedno sa sportskim sambo.
– borilački sambo (boevoe sambo) je namenjen vojsci i koristi pored klasičnog samboa isto razne tehnike iz karatea i drugih borilačkih veština, te dalje i tehnike sa oružjem.
– specijalni sambo je relativno mlad naziv i namenjen je specijalnim jedinicama vojske i policije. Nastao je kao specijalna varijanta borilačkog samboa, tehnike i kombinacije drže se tajno.
– fristajl sambo (engl. Freestyle-Sambo) je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama pri čemu se ponekad naziva i američkim sambo. Kao civilna varijanta upražnjava pojedine tehnike iz borilačkog samboa koje se u klasičnim sportskim sambo ne treniraju.

BRAVO!
SJAJNO!Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login