Sveti Nikola – Nikoljdan

DOGAĐAJI, RELIGIJA  
Sveti Nikola – Nikoljdan

DANAS JE „NIKOLJDAN“ – NAJVEĆA SLAVA U SRBIJI

Sveti Nikola Čudotvorac rođen je oko 270. a umro 343. godine nove ere. Bio je episkop Mire Likijske u Maloj Aziji koja se danas nalazi u Turskoj.

Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, trgovaca, strelaca, dece i studenata po celom hrišćanskom svetu: na Istoku i na Zapadu.

Jedinac u roditelja, Nikolaj se rano monaši odlazi u pustinju da tamo sačeka svoje skončanje. Ali, po Božjem pozivu, dolazi u grad Mira u Likiji gde biva izabran za Arhiepiskopa.

Tokom vladavine careva Dioklecijana i Maksimijana u vreme gonjenja i mučenja hrišćana bio je zatvoren u tamnicu, ali ni tu nije prestajao da propoveda i širi hrišćanstvo. Prisustvovao je Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji, ali zbog toga što je udario aleksandrijskog sveštenika Arija, optuženog za jeres, udaljen je sa sabora i zabranjeno mu je dalje prisustvo.

TAJNO MILOSRĐE

Smatra se zaštitnikom moreplovaca i ribara ali i siromašnih i dece. Nakon smrti svojih roditelja, Teofana i None prodao je njihovo imanje i novac razdelio sirotinji.

I uopšte se bavio tajnim milosrđem da niko od siromašnih nije znao ko im pomaže.

Upravo iz ovog razloga, hrišćanskog anonimnog milosrđa u 20 veku od Svetog Nikole nastaje Santa Claus ili, po naški, Deda Mraz. On izgleda suštinski suprotno asketskom izgledu Svetitelja i simbolom ne Božje Milosti već liberalno-ekonomskog konzumerskog društva. Postao je zaštitnim znakom svake prednovogodišnje reklame jedne od vodećih globalnih korporacija.

Ali i pored bahanalija u vreme Božićnog Posta koje neko naziva „dočekom Nove godine“ kult Deda Mraza nije uspeo da ostvari svoj osnovni ateistički cilj – da izbaci kult Svetog Nikole iz srca ljudi Grčke, Rusije, Bugarske, Srbije, Crne Gore. U tim zemljama kult Svetog Nikole je opstao i ostao jak ali samo na sam Nikoljdan. Hrišćansku misiju Svetog Nikole potisnula je potrošačka misija Deda Mraza koja je odbacila dela milosrđa u vreme Posta.

Redakcija „Sjajne vesti“ podseća da je u toku Božićni Post i da je to vreme kada je potrebno činiti darove milosrđa a pogotovo u ovo vreme krize, finansijske jer milosrđe ne čini onaj ko daje od viška, i ljudske jer smo i ono malo što imamo podelili sa onim koji nema ništa.

Čestitamo Krsnu Slavu svima koji proslavljaju ovog velikog Svetitelja i želimo da je dočekaju u milosti i miru Božjem.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login