Od profesora matematike do ovčara

MATEMATIKA, STOČARSTVO  
Od profesora matematike do ovčara

SJAJNE VESTI & AGOKLUB O POVRATKU AKADEMSKIH GRAĐANA NA SELO

Porodice Radujko čije je današnje opredeljenje poljoprivredna proizvodnja, iz Novog Sada se preselila u Gardinovce. Priča ove porodice je zaista interesanta. Njen najstariji član Svetozar Radujko je radio kao profesor matematike u srednjoj školi. Objavio je i više knjiga o istoriji muzike. Njegova supruga Jadranka, koja mu u svakodnevnim aktivnostima na imanju nesebično pomaže, bila je novinar.

Drugačiju notu ovoj priči, o tome kako su se stariji članovi neke porodice odlučili na preseljenje iz grada na selo, daje njen najmlađi član, mlađi sin Dušan koji je zajedno sa svojim roditeljima započeo novi život.

Povratak prirodi

Svetozar objašnjava da je za počinjanje novog života upravo na selu glavni krivac bio razlog što u gradu Radujkovi nisu mogli da sprovedu svoje ideje u delo. A osnovna ideja je bila povratak prirodi. Kako je Dušan veliki ljubitelj prirode i životinja jedno od rešenja je bilo povratak na selo.

Porodica Radujko već dve godine sopstvenim radom uređuje imanje. Na samom početku odlučili su se za ovčarstvo kao osnovnom delatnošću. Nabavili su tada 10 ovaca rase Ile de France, a danas ovo stado broji 23 grla. Razlog za odabir Ile de France rase je, kako kaže Svetozar njena prepoznatljivost. Takođe i to što vrlo lako podnosi odgoj na mestu. U blizini imanja inače ima uslova za ispašu ali je sve još uvek neuređeno. To je razlog što su se Radujko odlučili za izgradnju objekata. Ova porodica je prilikom kupovine imanja kupila i hektar zemlje da bi tu uzgajali biljne vrste koje se koriste u ishrani ovaca.

Ono što ih očekuje u predstojećem periodu je jagnjenje. Iako je plasman i dalje neorganizovan Svetozar napomilje da je njihovo gazdinstvo do sad imalo sreće s obzirom na to da su imali više ženskih grla.

Radujkove nisu zaobišle početničke greške

Uzimajući u obzir to da su iz grada prešli u selo bilo je nekoliko početničkih grešaka koje su ovu simpatičnu porodicu u nekoliko navrata vraćale u realnost i na novi početak.

„Kao ljudi iz grada imali smo taj peh da smo od prvog jagnjeta očekivali mezimca, jedno stvorenje koje je bilo drago, da napravimo jednu životinju koja će biti naš mezimac. Dobila je i ime pa smo je i vodali, međutim realnost dolazi nakon izvesnog vremena: mi je gajemo da bi je ili prodali ili zaklali, a to nam je jako teško palo“ – kaže Svetozar.

I dok je ta borba bila vezana isključivo za lične emocije Radujkovi su morali da se izbore i sa mnogo gorim ekonomskim problemima. Takođe postali su svedoci pa i žrtve ljudskog bezobrazluka i voljnosti pojedinaca da iskoriste neiskustvo početnika. Kako, pogledajte u video prilogu.

Vertigo production
Laze Nančića 2, Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 300 82 66
e-mail: vertigons@gmail.com , web: www.poljoprivrednaemisija.com

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login