Danas je Božić po gregorijanskom kalendaru

RELIGIJA  
Danas je Božić po gregorijanskom kalendaru

SJAJN VESTI – BOŽIĆ PO GREGORIJANSKOM KALENDARU

Danas se u većini hrišćanskih domova slavi Božić. Rimokatolička crkva, Protestantska, Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve, koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju Božić.
Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu. Uz razlike u kalendarima, taj datum predstavlja početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.
Vernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom.

Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hristos rođen, potiče iz 13. veka. Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vernici.
U kućama vernika Rimokatoličke crkve venac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.

Na Božić se često odlazi na tri mise. Najpre na ponoćnu misu na kojoj se dočekuje Božić, a zatim na ranojutarnju misu tzv. malu misu kada se vernici pričešćuju. Na kraju na poldanicu tzv. veliku misu na koju se odlazi u toku dana. U Beogradu, u Crkvi svetog Ante Padovanskog, nadbiskup Stanislav Hočevar predvodio je ponoćnu misu. Danas u 18 sati će se služiti misa u crkvi Krista Kralja.

Praznik su vernicima danas čestitali najviši državni zvaničnici. Vodeći ljudi države Srbije su poručili da je Božić prilika ne samo da pokažemo spremnost, već i da činimo dobro. Da svi, bez obzira na veroispovest, budemo bolji i plemenitiji prema drugima.

Verujemo da je većina vas badnjak unela u svoje domove, da je jutro obeležila bogata trpeza i da će vaši domovi biti ispunjeni srećom i sjajnim vestima tokom čitave naredne godine.
Uredništvo „Sjajnih vesti“ svima koji slave žele Srećan Božić!

„Neka i ovaj Božić podseti na vrednosti kojima svi težimo – međusobno poštovanje i plemenitost.“

Gregorijanski kalendar

Gregorijanski kalendar ili novi kalendar je najkorišćeniji kalendar na svetu. Kao modifikacija julijanskog kalendara, prvi ga je predložio kalabrijski doktor Alojzije Lili. Proglasio ga je 1582. godine papa Grgur XIII, po kome je dobio ime, putem papske bule Inter gravissimas. Njegove godine se broje od godine rođenja Isusa Hrista.
Gregorijanski kalendar je uveden pošto je prosečna godina u julijanskom kalendaru bila neznatno duža. Na taj način je prolećna ravnodnevnica polako išla unazad u kalendarskoj godini, kao i lunarni kalendar koji se koristio za određivanje datuma Uskrsa.
Gregorijanski kalendar je rešio ove probleme izbacivanjem izvesnog broja dana. Na ovaj način kalendar se vratio u sinhronizaciju sa godišnjim dobima, odnosno, tropskom godinom. Takođe korigovan je prosečnog broja dana u kalendarskoj godini, izbacivanjem tri julijanske prestupne godine svakih 400 godina.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login