Ambiciozni plan mladog farmera u Topoli

STOČARSTVO  
Ambiciozni plan mladog farmera u Topoli

SJAJNE VESTI & AGOKLUB O PLANU FARMERA ĐORĐA BABOVIĆA IZ TOPOLE

Đorđe Babović iz sela Krćevac kod Topole najmlađi je vlasnik farme za tov junadi. Ima svega 19 godina i ovaj posao preuzeo je od oca Dragana. Osim što je najmlađi farmer, on je vlasnik i prvog novog objekta za tov koji je izgrađen u poslednjih deset godina u ovom delu Šumadije.

Ovaj tek svršeni mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje za krajnji cilj ima da proizvodi biogas i koristi ga za proizvodnju električne energije.U proizvodnji biogasa planira da koristi i stajnjak, to jest da poveže tov junadi sa proizvodnjom biogasa.

Kapacitet – 120 bikova

„Ovaj objekat čiji je kapacitet 120 bikova napravljen je uz pomoć moje porodice. Bez junadi njegova izgradnja koštala je oko 100.000 evra. Zajedno smo u ovom poslu. Ideja je da od nus produkata dođemo do biogasa, uz pomoć koga bismo proizvodili električnu energiju. Tako bi ceo projekat bio rentabilan i održiv. Da li ćemo u tome uspeti? Videćemo. Imam podršku oca i strica i cele familije. Štala je napravljena za 14 meseci, jer smo imali male probleme oko dozvola, legalizacije, tako da smo uvođenje prvog turnusa odlagali tri meseca.“ – kaže Đorđe Babović.

Farma podignuta na imanju čukundede

Đorđeva farma napravljena je na čukundedinom imanju. Njegov otac Dragan se vratio na pradedovinu u Krćevac, dok je u Topoli ostavio kuću u kojoj je odrastao. Kaže, ona sada propada, jer se cela porodica pre dve decenije preselila na selo i bavi se stočarstvom. Dragan je bio i glavni inicijator podizanja farme.

„Da li je to bila greška ili ne, pokazaće vreme. Ideja mi je bila da Đorđe ima nešto u životu da radi. Za sada ima 60 bikova, za neki mesec biće još toliko, a u štali kod kuće ima mesta za još trideset grla.“ – kaže Dragan Babović.

Đorđe napominje da još uvek uči o stočarstvu i tovu, ali mu je plan da ostane na imanju i da proširi proizvodnju koliko god je to moguće.

Prva poseta, pa ministarska

Najmlađeg farmera prošle nedelje obišli su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, i predsednik Topole Dragan Jovanović u jeku predstavljanja usvojenog agrarnog budžeta za 2017. godinu. Kao što je već poznato velike podsticaje u subvencije dobijaće upravo farmeri koji se odluče za tov junadi odnosno proizvodnju mesa.

„Potražnja za goveđim mesom na tržištu Evropske unije je velika i cilj nam je da sledeće godine imam dovoljne količine. Osim toga, Srbija ima potpisana tri sertifikata s Kinom o izvozu goveđeg mesa, tako da nam je potrebno da napunimo štale. Država će davati subvencije po grlu, a Đorđe može da računa i na podsticaje koje imamo u planu za mlade poljoprivrednike“ – rekao je Nedimović.

Kineski ministar poljoprivrede 15. januara u Topoli

U Šumadijskom okrugu odavno nije podignuta nijedna nova farma za tov junadi. Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola kaže da je prošlo sigurno više od jedne decenije kada je izgrađen neki objekat ovog tipa.
„Ako se ne pokrenu nove farme, nećemo moći da obnovimo stočni fond. Ovo su male fabrike, zahvaljujući kojima će selo u centralnoj Srbiji ostati živo. Verujem da će ova farma uspeti. Jer već u januaru nam dolazi ministar poljoprivrede iz Narodne Repubike Kine sa direktorima najvećih fabrika za preradu poljoprivrednih proizvoda. Plan je da Topola bude centralna tačka za saradnju sa Kinom, a oni su zainteresovani i za meso. Ovih dana pregovaramo o investiciji za obnovu klanice na Oplencu.“ – kaže Jovanović.

Autorka: Biljana Nenković

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login