Tri saveta za pravilno održavanje higijene ruku

SAVETI, ZDRAV ŽIVOT  
Tri saveta za pravilno održavanje higijene ruku

SJAJNE VESTI SAVETUJU – KAKO DA PRAVILNO ODRŽAVATE HIGIJENU RUKU

Poznato je da najveći broj bakterija dolazi upravo preko naših ruku. Ne samo zato što ih vi ne perete stalno, već zato što to možda ne radite na pravilan način. Različite zarazne bolesti, poput prehlade, gripa, žutice, dizenterije se prenose nečistim rukama. I to u onom momentu kada naše ruke dolaze u kontak sa ustima, nosem, sluzokožom oka, kao i otvorenim ranicama. Zato, u toku sezone gripa koja se poklapa sa hladim vremenom, morate biti posebno obazrivi. Naime, u toku zime koža na našim rukama puca i dolazi do stvaranja ranica, a čak i najmanje rane, ogrebotine, posekotine mogu biti vrlo pogodne za ulazak bakterija u naš organizam.

Zato, pravilnim održavanjem higijene vaših ruku, zaštitićete sebe od nepoželjnih virusa i bakterija.

Ruke treba prati što češće

Vrlo je jasno kada treba prati ruke i verovatno ste do sada naučili u kojim situacijama je to potrebno. Takođe, vrlo je jasno zašto morate oprati ruke čim uđete u stan ili kuću. Ali mora da vam bude jasno i zašto morate prati ruke i onda kada ne izlazite iz stana. Zato je važno da ih perete nakon spremanja hrane, nakon čišćenja stanja i kontakta sa sredstvima sa čišćenje stana. Nakon iznošenja smeća, nakon kijanja, kašljanja i kontakta sa životinjama.

Zapravo je važno da to radite nakon svakog kontakta sa nečim gde se potencijalno mogu naći bakterije ili naknadano razviti.

Takođe, trudite se i da redovno čistite vaš mobilni telefon, jer se i na njemu mogu zadržati bakterije, pa vam neće mnogo značiti ako ste nakon pranja ruku uzeli nečisti telefon.

Ruke treba prati mlakom vodom i temeljno

Preterano hladna, kao i preterano vruća voda može naškoditi vašim rukama. Zato, nađite sredinu, preporučuju lekari. Pored toga što se mlaka voda preporučuje, u ovim hladnim danima će vam veoma prijati i omekšaće vašu kožu. Previše vruća voda može je oštetiti. Za pranje ruku možete koristiti običan ili tečni sapun. Ipak, preporuka je da se koristi tečni sapun, jer se na običnom mogu zadržati bakterije, pa ga pre pranja morate isprati. Dobro bi bilo da koristite antibakterijske tečne sapune. Ruke perite 30 sekundi i dobro obratite pažnju na predeo između prstiju, na nokte i dlanove. Ukoliko se nalazite negde van stana i ne postoji mogućnost da ih na ovaj način operete, dobro bi bilo da sa sobom imate i antibakterijske vlažne maramice ili neko dezinfekcino sredstvo za ruke na bazi etil alkohola.

Dobro osušite ruke nakon pranja

Ovo je možda i najvažnije, jer ukoliko to ne uradite, možete vrlo lako umanjiti efekat koji ste postigli temeljnim pranjem ruku. Potpuno mokre ili vlažne ruke privlače bakterije. U svom domu bi trebalo da imate jedan peškir koji koristite samo za ruke i takođe bi trebalo često da ga menjate. Na javnim mestima možete koristiti paprine ubruse ili sušače za ruke, ali izbegavajte korišćenje peškira na javnim mestima. Ukoliko vidite da se papirni ubrusi ne održavaju dobro, onda su sušači za ruke najsigurnije rešenje. Nekim sušačima za ruke potrebno je više vremena, dok pojedini moderniji sušači za ruke za vrlo kratko vreme osuše vaše ruke u potpunosti.

Sušači za ruke ne mogu naškoditi vašim rukama, ukoliko im treba deset sekundi da obave posao, ali ukoliko im treba duže onda se bakterije pod toplotom mogu razviti. Takođe, neki sušači za ruke imaju antibakterijsko dejstvo, što je veoma značajno, tako da budite strpljivi tih desetak sekundi. Ukoliko vas ipak mrzi da sačekate da sušač za ruke obavi svoj posao, onda uvek imajte sa sobom pakovanje maramica, kako biste bili sto posto sigurni da ste pravilno osušili vaše ruke.

Foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login