Šumadijska vina u stalnoj postavci Muzeja u Bordou

VINOGRADARSTVO  
Šumadijska vina u stalnoj postavci Muzeja u Bordou

SJAJNE VESTI & AGROKLUB O ŠUMADIJSKIM VINIMA U BORDOU

Vina domaćih proizvođača okupljenih u Udruženju vinara Šumadije naredne tri godine biće stalna postavka Muzeja vina u Bordou. To je dogovoreno tokom nedavne posete vinskim oblastima i vinarijama francuske regije Akvitanija u organizaciji Privredne komore Srbije.

Prema rečima Božidara Aleksandrovića, predsednika Udruženja vinara Šumadije, koje okuplja deset vinarija, postavka domaćih vina u muzeju u Bordou veliki uspeh ne samo za Šumadiju već i celu Srbiju. Kako je rekao, stali smo rame uz rame sa najpoznatijim vinskim regijama sveta.

„Imamo šansu da u evropskim okvirima postanemo prepoznatljivi kao dobri proizvođači vina. Takođe i atraktivna vinska turistička destinacija.“ – naglasio je Aleksandrović, ističući podršku PKS na promociji domaćih vina.

On je dodao i to da će saradnja sa Privrednom komorom Srbije pomoći vinarima Šumadije i drugih regija da se razviju, budu kvalitetni, konkurentni i prepoznatljivi na međunarodnom tržištu, kao i da vinarstvo, vinogradarstvo i vinski turizam budu među vodećim privrednim granama u Srbiji.

Zapažen nastup naših vinara na sajmu Vinitek

Vinari iz Šumadije u okviru posete Akvitaniji, učestvovali su na dvodnevnom sajmu „Vinitek“ u Bordou. Tu su imali veoma zapažen nastup i veliki broj razgovora sa potencijalnim partnerima iz više zemalja.

Tokom posete Francuskoj predstavnici podruma Radovanović, vinarija Aleksandrović i Despotika, Centra vinske kulture, upoznali su se sa najnovijim tehnologijama u oblasti vinogradarstva i proizvodnje vina. Takođe i dostignućima vinskih regija u sektoru turizma.

Razgovaralo se o organizovanju vinskog maratona

Predstavnici Udruženja vinarija Šumadije i Udruženja maratona vinarija Medoka (AMCM, Association du Marathon des Châteaux du Médoc) razgovarali su o organizaciji vinskog maratona u okviru Festivala šumadijskih vina, po ugledu na Bordo, što bi znatno doprinelo turističkoj promociji regiona Šumadije i cele Srbije.

Vinari iz Srbije posetili su i Chateau Tutiac, Chateau longoa & leoville barton. Posetili su i Chateau Soutard jedan od najstarijih vinograda Bordoa koji se prostire na 22 hektara sa proizvodnjom 80.000 boca. Ovaj vinograd dobitnik je međunarodne nagrade za vinski turizam „Best of d’or“ i Nacionalne nagrade za vinski turizam. Posetu domaćih vinara Francuskoj organizovala je Privredna komora Srbije u saradnji sa Agencijom za međunarodni razvoj pri Izvršnom veću regije Akvitanije.

Autor: Marinko Tica

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login