SJAJNO! Niš ide u Holivud zahvaljući filmu Davorina Dinića (VIDEO)

FILM, ISTORIJA GRADOVA, NAGRADE, PROMOCIJA SRBIJE  
SJAJNO! Niš ide u Holivud zahvaljući filmu Davorina Dinića (VIDEO)

SJAJNE VESTI & NIŠKE VESTI

Trominutni film Nišlije Davorina Dinića pod nazivom „Niš timelapse video“ pobedio je na mesečnom festivalu „Hollywood international independent documentary festival – HIIDA FESTIVAL“. Ovaj američki festival svakog meseca bira pobednike iz raznih kategorija. Zatim se pravi selekcija filmova koji će biti prikazani u martu 2018. godine. „Niš timelapse video“ je jedan od izabranih filmova, a da prisustvuje projekciji svog filma poziv je dobio i Davorin.

Davorin Dinić, glumac niškog Lutkarskog pozorišta već nekoliko godina intenzivno se bavi fotografijom. Pažnju šire javnosti stekao je objavljivanjem serije fotografija „Senke starog Niša“ 1 i 2 i foto projektom „NISTOPIA“ koji pokazuje postapokaliptični Niš u raznim okruženjima.

„Dobio sam poziv da odem na festival koji će biti u martu sledeće godine. Adresa je Raleigh Studios, Hollywood 5300 Melrose Ave, Los Angeles, CA. Meni je izuzetno drago i veoma sam uzbuđen zbog činjenice da će američka publika biti u prilici da vidi naš grad u jednom jako lepom svetlu i da se možda zainteresuje za njega i potraži neku dodatnu informaciju na internetu a ko zna možda odluče i da posete naš grad.“ – napisao je Dinić na svom fejsbuk profilu.

Spisak decembarskih pobednika, među kojima je i Davorin Dinić nalazi se na zvaničnom sajtu festivala: http://www.hiida.com/december-2016-winners.html

I to nije jedina lepa vest. Amerikancima se Davorinov film o Nišu izuzetno dopao, jer će biti prikazan i na filmskom festivalu u Tenesiju.

„Moja radost je večeras duplirana, jer pored gornjeg naslova „Niš u Holivudu“ sad sledi još jedan, NIŠ U TENESIJU. „Niš timelapse video“ je selektovan za još jedan festival u SAD. Održava se u savenoj državi Tenesi u gradu Chatanooga, pod nazivom „Lookout Wild Film Festival“. Festival se održava u januaru 2017. godine i u trenutku pisanja ovog statusa raspored javnog prikazivanja selektovanih filmova još uvek nije objavljen“ – objasnio je.

Pogledajte video:

Trominutni film „Niš timelapse video“, Davorin je objavio septembra prošle godine.

„Iako se radi o video snimku, ovo je zapravo fotografska tehnika koja se zove „timelapse“ i koja podrazumeva fotografisanje velikog broja fotografija koje se kasnije sklapaju u video snimak po principu jedna fotka jedan frejm. Za sekundu video snimka potrebno je 30 fotografija a za potrebe ovog videa, ja sam uradio oko 10.000 fotografija koje sam kasnije selektovao i sklopio u ovaj kratki film. Sam rad je protekao u više faza, traženje lokacija, snimanje materijala, digitalna obrada i postprodukcija. A sve to sam radio u rasponu od par meseci.“ – rekao je Niškim Vestima Davorin Dinić.

U saradnji sa NIŠKIM VESTIMA ovaj članak-intervju je prenesen u celosti bez izmene.

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login