Koncertna atrakcija u Nišu! Kineski muzičari za NURDOR

HUMANOST, MUZIKA  
Koncertna atrakcija u Nišu! Kineski muzičari za NURDOR

SJAJNE VESTI IZ NIŠA

Koncertna atrakcija kineskog ansambla „Glas Junana“ organizovaće se u utorak, 24. januara od 20h u niškom Narodnom pozorištu.

Prihod od prodatih ulaznica namenjen je Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka i projektu izgradnje novog dečjeg hematoonkološkog odeljenja u Nišu. Ovo se navodi se u sopštenju autora koncepta „Umetnost davanja“.

Karte se po ceni od 500 dinara mogu se kupiti na blagajni pozorišta i u knjižari “Indigo“.

Jedinstveni kineski ansambl “Glas Junana” okuplja muzičare – pripadnike nacionalnih manjina koje žive u Junanu.

Otkako je formirana, grupa je održala brojne koncerte širom Kine, ali je nastupala i u Poljskoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Češkoj. Svuda je osvajala publiku jedinstvenom, egzotičnom muzikom i perfektnim izvođenjem.

Neki od primera načina izvođenja su Paunov ples, Ples leve noge, Igra za gozbu i Igra manjine Wa. Svi oni će biti prikazani na koncertu kako bi se dočarala lepota prirode i života koja je sastavni deo etno umetnosti provincije Junan.

„Glas Junana“ je osnovala čuveni kineski sopran Đin Ksjaofeng, a muzički direktor je poznati kineski kompozitor Zou Hang.

Kineski umetnici u okviru turneje u Srbiji održaće koncerte u Novom Sadu, Beogradu i Nišu.

„Naša humanitarna misija se nastavlja i u 2017. godini, radujem se što ćemo posle nekoliko godina moći da se vratimo načelima na kojima se zasniva Projekat “Umetnost davanja”. Sav prihod koji se prikupi prodajom karata ulažemo u neki od društveno aktuelnih problema. Ovoga puta novac će biti iskorišćen za završetak hemato- onkološkog odeljenja u Nišu za decu obolelu od raka.“ – kaže autor koncepta “Umetnost davanja” Ljiljana Blagojević.

Tokom desetogodišnjice aktivnog rada “Umetnosti davanja” obezbeđeno je kombi vozilo specijalizovano za prevoz osoba sa invalidetom. Takođe, inkubator za bebe u niškom porodilištu nosi pločicu Umetnosti davanja, apartman za porodilje je opremljen od strane Umetnosti davanja. Sređeni su sportski tereni u mnogim školama, podseća Blagojevićeva.

„U ime Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka, NURDOR, toplo se zahvaljujem na želji da pomognete i podržite našu misiju poboljšanja uslova u kojima se leče deca obolela od malignih bolesti. Drago nam je će jedno umetničko delo sa vrhunskom preporukom gostovati i u Nišu. Srdačno se zahvaljujemo što ste izdvojili NURDOR i projekat izgradnje novog dečjeg hematoonkološkog odeljenja kao prioritet u društvenoj zajednici.“ – kazala je predstavnica NURDOR-a Marija Tomić.

O ansamblu “Glas Junana”

„Glas Junana“ predstavlja etničke manjine Han, Dai, Yi, Wa, Bulang, Jingpo, Naxi, Tibetan, Achang i Hani.

Članovi ove zanimljive grupe su umetnici specijalizovani za muziku svojih korena.

Među njima su Jue Muguo, pevač iz nacionalne zajednice Đingpo, zatim Gen Ksjaoer. Ovaj pevač, iz naroda Dai, je inače dobitnik zlatne medalje. Tu je i jedan od deset najboljih pevača autonomne oblasti Dehong, pa Đin Ksjaobai, takođe s korenima u narodu Dai. „Najveća mlada zvezda“ na takmičenju pevača lokalne televizije.

Iz etničke grupe Ji tu je Gao Hongžang, dok Ge Sangdunžu predstavlja narod Cang.

Sopranistkinja Đin Ksjaofeng, osnivačica ansambla, iz etničke grupe Dai, rođena je u Mangu, glavnom gradu Dehonga, autonomne oblasti u pokrajini Junan.

Nazvaju je „zlatnim leptirom“ etničke grupe Dai zbog njenog čistog glasa i činjenice da je među prvima počela da proučava tradicionalno pevanje ove zajednice, a potom i da ga sama izvodi i popularizuje. Diplomirala je pevanje na Kineskom konzervatorijumu.

Objavila je nekoliko tonskih izdanja, a dobitnica je i više priznanja, među kojima se izdvaja „titula“ jedne od deset najboljih kinskih sopranistkinja.

Svojim dostignućima u umetnosti zaslužila je i odrednicu u Leksikonu najpoznatijih istorijskih i savremenih žena Kine i sveta.

Cu Hang, muzički direktor, jedan je od kompozitora nove generacije u Kini i profesor kompozicije na Centralnoj muzičkoj akademiji. Dobitnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja, od kojih se posebno izdvaja nagrada Međunarodnog udruženja kompozitora „Gaudeamus“.

U saradnji sa NIŠKIM VESTIMA ovaj članak-intervju je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login