POMOĆ ugroženima daju najbolji niški studenti prava

HUMANOST  
POMOĆ ugroženima daju najbolji niški studenti prava

SJAJNE VESTI & NIŠKE VESTI

Preko trideset najboljih niških studenata pravnih studija postalo je deo projekta „Mobilna pravna klinika“. Oni će narednih meseci primenjivati stečeno znanje na fakultetu pružajući pravnu pomoć onima kojima je to najpotrebnije, ali na terenu. Tim povodom potpisan je i protokol o saradnji fakulteta sa nekoliko ustanova i udruženja koja se zalažu za ugrožene grupe.

Svedoci smo toga koliko malo poznajemo propise i svoja prava ma koliko učili i čitali o njima. Za članove nekoliko niških udruženja koja se bave socijalno ugroženim stanovništvom projekat pod nazivom „Mobilna pravna klinika“ mogao bi da bude od velike pomoći.

Ovaj projekat sprovodi Pravni fakultet u Nišu i Klub za osnaživanje mladih, a 36 najboljih studenata sa treće i četvrte godine studija će narednih meseci potpuno besplatno pravno savetovati ugrožene grupe. Za njih je to šansa da pokažu šta su naučili na fakultetu, ali i da steknu praktično iskustvo, istakao je Darko Dimovski sa Pravnog fakulteta u Nišu.

„Od 2002. godine na našem fakultetu se organizuju različite pravne klinike. Tada su klijenti dolazili do prostorija fakulteta gde im je pružana besplatna pravna pomoć od strane studenata uz asistenciju advokata i profesora. Sada će studenti izaći iz kabineta i ići u ustanove gde će se na terenu sretati sa klijentima. Svi su prošli neophodnu obuku, spremni su za rad i što je najbitnije motivisani su“ – rekao je profesor Darko Dimovski.

Odgovori na pitanja kao što su beneficije za lečenje, povraćaj sredstava, šta vas stavlja na listu socijalne pomoći ili korisnika besplatnih usluga, kao i pisanje pravnih podnesaka, kod advokata koštaju. Ovoga puta besplatnu pravnu pomoć dobiće korisnici Udruženja Romkinja „Osvit“, Centar za socijalni rad „Sveti Sava“, Gerontološki centar iz Niša. Takođe pravnu pomoć dobiće i Društvo Roma iz Prokuplja.

Studenti će svake nedelje posećivati jednu od ustanova i savetovati ljude koji inače nemaju novca za standardne pravne konsultacije.

Projekat Ambasada Kraljevine Holandije

Projekat je podržala Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji, u okviru „Matra“ programa holandskog ministarstva spoljnih poslova.

„Opšti cilj Matra programa je jačanje prava kroz rad pravosudnih organa, kroz borbu protiv diskriminacije. Kao i dobro upravljanje i osnaživanje transparentnosti i odgovornosti u radu vlasti u borbi protiv korupcije. Kroz projekat „Mobilna pravna klinika“ se provlače sve pomenute oblasti, zbog čega smo i prepoznali važnost ove saradnje“ – istakla je Aleksandra Kalinić iz Ambasade Holandije.

Ona dodaje da ovakvi programi jačaju dijalog između civilnog sektora i vlasti, što je osnova demokratije i poštovanja ljudskih prava.

U saradnji sa NIŠKIM VESTIMA ovaj članak-intervju je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login