Jedina vinarka na čukundedinom imanju

VINOGRADARSTVO  
Jedina vinarka na čukundedinom imanju

SJAJNE VESTI & AGROKLUB O VINARKI MARIJI MILETIĆ

Da žene vode vinariju i ujedno budu glavni tehnolozi je retkost i u svetu. A u Srbiji još ređe. Jedna od takvih je Marija Miletić iz sela Oparić kod Rekovca. Preuzela je porodičnu vinariju i vinograde, čiji je začetnik njen čukundeda. Za deset godina uvećala je proizvodnju vina čak pet puta i zabeležila prve isporuke boca u Japan.

Čukundeda školovani poljoprivrednik

Marija Miletić je diplomirani tehnolog proizvodnje i posle završenog fakulteta u Beogradu odlučila je da se sa porodicom vrati na imanje u Levačkom vinogorju. Ima deset hektara vinograda. Na idiličnim padinama u blizini čuvenih manastira Klenić i Preradovac prvi porodični vinograd zasadio je njen čukundeda 1885. godine, nakon što je u Ćupriji završio poljoprivrednu školu.

Odmah posle fakulteta prva berba

Bilo je pomalo neobično da žena preuzme vođenje poslova. U početku je bilo teško, ali ne i nedostižno stati na čelo porodične vinarije.

„Moja porodica se oduvek bavila proizvodnjom grožđa i vina. Ta tradicija me povukla da i ja poželim da nastavim time da se bavim. Najmlađa sam od tri ćerke svojih roditelja i želela sam da se nastavi njihov trud i rad. Bilo je jasno da ako to neko ne nastavi, sve ovo bi jednog dana prestalo da postoji. Sa tim ciljem sam i upisala fakultet za prehrambenu tehnologiju“ – kaže Marija Miletić.

Marija je 2006. godine završila fakultet i već naredne godine je odradila svoju prvu berbu i etiketu. Pre toga, njeni roditelji su se bavili proizvodnjom vina, ali u drugačijem obliku. Zbog toga je ona odlučila da stvori svoje ime i brend.

Padine Levča kao u Toskani

Levač je, kažu poznavaoci, kao stvoren za vinogradarstvo i vinarstvo. Nalazi se na istoj geografskoj širini kao i Toskana. Podjednako dobro uspevaju i crvene i bele sorte grožđa. Vlasnica vinarije ima cilj da sa kolegama razvija vinski turizam u ovom kraju. Ona ne samo da je održala porodičnu vinariju, već je i unapredila posao.
„Prvih godina je to bila dosta skromna proizvodnja od svega 10.000 litara, a sada imamo pet puta veću proizvodnju. Kako se širi tržište tako i mi širimo posao, i to je otprilike zdrav razvoj jednog posla. Polako ,ali sigurnim koracima idem napred“, dodaje Marija.

Nije važno kog ste pola, već da ste stručni u svom poslu

Kapacitet njenog podruma je 70.000 litara. Godišnje proizvede oko 50.000 litara, a jedan deo proizvodnje izvozi u Japan. Za uspeh, kaže, nije presudno kog ste pola, a među kolegama je uvek uvažavana. Na pitanje da li su u početku ostali vinari bili iznenađeni što je jedna žena u ovom poslu, ona kaže:

„Nisam imala taj osećaj. Mislim da su me pre svega poštovali zato što sam tehnolog, zato što sam završila fakultet i ozbiljno se bavim ovim poslom. Više su me gledali tim očima, nego isključivo kao ženu u vinarstvu.“

Foto i Autorka: Biljana Nenković

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login