Lale savetuje: Šta treba znati oko spremanja i čuvanja piletine?

HRANA, SAVETI  
Lale savetuje: Šta treba znati oko spremanja i čuvanja piletine?

SJAJNE VESTI – PILE U KUHINJI

Prilikom kupovine piletine pazite da koža pileta bude bleda i mekana. Isto tako treba da budu mekani krajevi krila i unutrašnji deo kljuna. Kada ste pile kupili onda se savetuje da:

Čišćenje i spremanje piletine

– Kada čistite zaklane piliće dodajte kašiku sode bikarbone u kipuću vodu. Tako će se lakše odvojiti perje, a meso će biti čisto i belo.
Prijatniji ukus piletine biće ako se pre pohovanja ili prženja umoči u sirće pa osuši krpom ili kuhinjskim ubrusom.
Pileće pečenje će biti sočno, ako ga pre stavljanja u rernu prelijemo vrelom masnoćom, koja će sprečiti oticanje sokova.

Zamrznuta piletina

Smrznutu živinu morate najpre da postepeno odmrznete, ukoliko želite da je pečete. Ali ukoliko ćete je kuvati ovo nije potrebno.
– Kod kupovine zamrznute živine voditi računa da se po omotu nije uhvatio sneg, jer to znači da je zamrzavana više puta.
– Pri odmrzavanju treba voditi računa da se obavezno iznutrica izbaci i baci, a meso da ne pliva u tečnosti koja se otapa.

Sočno, hrskavo, ukusno

Pečeno pile biće rumenije i hrskavije ako se pre pečenja protrlja uljem, solju i sokom od limuna, a dok se peče preliti prokuvanom vodom u kojoj je razmućena kašičica senfa.
– Da bi pečeno pile bilo što ukusnije, pre pripremanja dobro ga posolite, pobiberite, poprskajte sokom od jednog limuna i ostavite da stoji nekoliko sati pre pečenja.

– Kada pripremate pile, najpre ga presecite, a zatim pojedine komade namočite sirćetom i osušite na papiru.
– Tvrdo meso stare kokoške brže će kod pečenja omekšati, ako u sok kojim ga prelivate naspete čašicu konjaka i nekoliko kapi soka limuna. Dok kod kuvanja u vodu treba dodati kašičicu sode bikarbone.

– Da bi pileće meso bilo belo, sočno i meko, pre nego što ga stavite da se prži, premažite ga limunovim sokom.
– Za pečenje pileta od 1kg potrebno je 60 minuta, ako je u komadima 35-40 minuta.
– A proverava se zabadanjem oštrog noža, pa ako poteče bistar sok meso je pečeno.

Tekst je autorsko delo i izvod je iz zbirke saveta „Tasa u kuhinji“.

SJAJNO!Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login