Lale savetuje: Šta uraditi da supa ili čorba bude bistrija, ukusnija, manje masna?

HRANA, SAVETI  
Lale savetuje: Šta uraditi da supa ili čorba bude bistrija, ukusnija, manje masna?

SJAJNE VESTI – SUPE I ČORBE

„Tasina kuhinja“ je ponovo ugostila redakciju „Sjajnih Vesti“. Ovaj put spremljeno je nekoliko recepata na temu supe i čorbe. Tasa nam je iz svog ugla pričao o iskustvima i trikovima kako da supa ili čorba budu ukusnije. Kako da se održi bistrina supe, kako da čorba bude „čarobnog ukusa“. Neke stvari smo ponovo prvi put čuli. Evo nekoliko interesantnih saveta:

Goveđa supa biće bistrija, ako joj dok se kuva dodate ljuske od jajeta.

Kako do bistre supe ili čorbe?

– Želite li da goveđa supa bude lepe boje i bistra, šargarepu prvo propržite na malo masnoće, a potom je dodajte vodi u kojoj se već kuva meso sa ostalim povrćem za supu.

Belance ima sposobnost da apsorbuje čvrste čestice, pa ovo svojstvo može korisno da se upotrebi ako je goveđa supa mutna. Najlakše će se izbistriti ako joj se doda malo lupanog belanceta, ostavi 10-15 minuta na toplom i onda procedi kroz gustu cediljku.

Kako do mekanog mesa u supi?

– Ako je i posle dugog kuvanja govedina u supi ostala tvrda, izvaditi meso iz vrijuće supe i staviti ga dva minuta u hladnu vodu, a potom vratiti u supu i kuvati još 10 minuta.

Kako ukloniti masnoću?

– Kada goveđa supa stoji u tanjiru počeće da se skuplja masnoća. Zato u svaki tanjir dodajte kap-dve limunovog soka i ukus masnoće će nestati.

– Za vreme kuvanja supu možete odmastiti tako da u nju stavite hladnu kašiku na koju će se nahvatati masnoća. Kašiku operite, pa ponovite postupak više puta.

– U premasnu supu ostavite nekoliko minuta komad starog hleba. On će upiti svu suvišnu masnoću.

– Ako vam se dogodi da supa ili neko drugo tečno jelo ima previše masnoća, to možete rešiti kockom leda. Stavite je u supu i masnoća će se „okupiti“ oko nje pa ćete je lakše izvaditi.

Kuvanje kostiju i mesa u supi

Šuplja kost je gotovo obavezna u goveđoj supi. Ne treba dozvoliti da se pri kuvanju srž razlije, a evo načina da se to spreči: zatvorite otvor na kosti koturom sveže šargarepe i privežite kost tankim kanapom da kotur ne ispadne, uvite kost u neku laku tkaninu, gazu na primer, kuvajte kost odvojeno ili je stavite u supu kasnije, jer je dovoljno tridesetak minuta da srž bude sasvim kuvana.

Supa od kostiju biće ukusnija ako se kosti pre kuvanja ostave najmanje 1 sat potopljene u malo posoljenu vodu.

Dobra supa se dobija ako se meso stavi u hladnu vodu, a zatim pusti da provri. Međutim meso skuvano na taj način je prilično neukusno. Obrnutim načinom, to jest ako se meso stavi u ključalu vodu dobija se odlično kuvano meso, ali je supa slabija. Zato je najbolje staviti u hladnu vodu kosti i povrće, pustiti da voda provri, a zatim dodati meso. Sa supe u kuvanju skinuti penu, kako bi postala bistra. Posoliti posle skidanja pene.

Presoljena supa ili čorba

Višak soli u čorbu otkloniće pola sveže oljuštene ili narendane jabuke, koja joj se doda.

– Ako ste presolili jelo dodati na vrh noža sode bikarbone. U presoljenu čorbu dodati 4 oljuštena i isečena krompira. Ukoliko je pečenje preslano uzeti kuhinjsku čistu krpu, pokvasiti je, ocediti i nekoliko puta uviti preko mesa. Preko sipati malo soli, poklopiti i držati tako pola sata.

Skladištenje supa ili čorbi

– Supe ili čorbe zaostale od ručka trebalo bi čuvati ne duže od par dana i obavezno zagrejati do tačke ključanja prilikom ponovne upotrebe.

– Čorba neće uskisnuti ako se odmah ne upotrebi, ako se u nju doda malo sode bikarbone.

Tekst je autorsko delo i izvod je iz zbirke saveta „Tasa u kuhinji“.

Foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login