Aleksa Dimitrijević, veliko srce devetogodišnjeg dečaka (FOTO)

DECA, HUMANOST  

SJAJNE VESTI & NIŠKE VESTI O ALEKSI DIMITRIJEVIĆU

Šta reći devetogodišnjaku kada izrazi želju da za Uskrs obraduje svoje vršnjake koji pate i odrekne se svojih igračaka? Sledeći želju sina Alekse, majka Nadežda Dimitrijević došla je u redakciju Niških vesti i zamolila za pomoć da Aleksine igračke dođu u prave ruke. Na Lazarevu subotu, 8. aprila, igračke će dobiti deca u Sigurnoj kući, a neke od njih i deca o kojima brine NURDOR. Aleksa je sa mamom posetio Niške Vesti i ovo je priča o običnom, neobičnom dečaku velikog srca.

Svako dete je neprocenjivo vredno. Svako je Božije stvorenje. Aleksa Dimitrijević je jedinac, ali nije razmažen i za svoj uzrast izuzetno razuman i komunikativan. Ide u III/ 1 Osnovne škole “Radoje Domanović” i ima sve petice. Veoma voli sport, trenira vaterpolo, igra se sa drugarima, a u slobodno vreme gleda crtaće i igra video igrice. O svojim peticama u školi kaže:

“Prvi razred je veoma lak i svako može da ima sve petice, sada već mora da se uči. Volim sve predmete, matemiku posebno, a volim i fizičko jer je dobro za razgibavanje.” – kaže mali – veliki Aleksa.

Nadežda i Saša su svom jedincu kupovali igračke, najčešće za rođendane. Za devet godina sakupilo se dosta vrednih i lepih igračka, za koje je ovog proleća Aleksa odlučio da ih pokloni onima koji pate i koji nemaju.

“Mnogo volim igračke i da se igram sa njima. Mislim da sam ove prerastao i odlučio sam da ih poklonim deci koja su bolesna. Mislim da će igrajući se sa njima da se oporave i da se osećaju malo bolje.” – rekao je skromno.

Vitez Aleksa ne voli nasilje

Dodao je da ne voli nasilje, da se sklanja pred nasrtljivim dečacima, ali se brani kada je napadnut on, ili neko slabiji. Kao pravi vitez. O svojim igračkama koje će na Lazarevu subotu, zajedno sa mamom odneti u Sigurnu kuću i NURDOR kazao je:

“Nikad nisam ni lomio igračke, ni škrabao po njima, jer sam mislio da će, kada ja porastem, one trebati nekoj drugoj deci koja se osećaju loše, pa sam ih čuvao za njih.”

Aleksa ima simpatiju Minu

Kao pravi vitez, Aleksa je Niškim Vestima otkrio i da ima simpatiju iz razreda, uz dodatak “da svako treba da ima simpatiju, a ako je nema, to nije dobro”. Njegova je jedna Mina iz odeljenja, a njoj je i napisao pesmu, jer je “veoma slatka, slađa od meda”.

Mina nosi pletenicu i roze rajf i to se Aleksi mnogo sviđa, otkrio je stidljivo. Kada je u posetu razredu došla pesnikinja Anita Pešić, Aleksa je Mini napisao pesmu koja joj se veoma videla. Pesma se zove “Šta mislim o tebi”.

“M” za milost jer si veoma mila

“I “za iskrenost jetr si veoma iskrena

“N” za nežnost jer si veoma nežna

“A” za apsolutnu fantastičnost.

U tvom imenu nema više slova

Ali bih voleo da ima

Da bi mogao da napišem

Još lepih stvari o tebi.

Direktorka Sigurne kuće, Sonja Šćekić, bila je oduševljena ovim gestom malog Nišlije, a i iz NURDOR-a su Niškim Vestima takođe rekli da su pokloni dobrodošli, mada igračke moraju biti pažljivo odabrane zbog bolesti dece.

“Moja poruka deci je da se nadam da će im se moje igračke svideti, želim da uživaju u njima, da budu vesela, i da kad porastu, ostave drugoj deci.” – kazao je uz osmeh Aleksa u očekivanju Lazareve subote.

„Dobrota mnogo zna i mnogo može, a govori samo osmehom“ rekao je jednom Ivo Andrić. Aleksa Dimitrijević njegovu misao potvrđuje.

U saradnji sa NIŠKIM VESTIMA ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene. Ovo je prvi deo od ukupno dva.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login