Lale savetuje: Krompir i njegovi hranjivi sastojci

HRANA, SAVETI  
Lale savetuje: Krompir i njegovi hranjivi sastojci

SJAJNE VESTI O KROMPIRU

Krompir je vredna i hranljiva namirnica, ali koliko će njegovih hranljivih sastojaka biti iskorišćeno zavisi od načina pripreme.

Interesantna je činjenica da kada se napravi pire iskoristi se 94% hranljivih sastojaka, od prženog iskoristi se 80%, a kod pripreme salate samo 60%.

Bareni krompir

– Ako barite krompir u ljusci, pričekajte da provri, pa stavite malo soli. Tada krompir za vreme kuvanja neće popucati.

– Bareni krompir će se lako očistiti od ljuske ako se još vreo prelije hladnom vodom.

– Nemojte više da gubite vreme na ljuštenje krompira pre kuvanja, ili da se mučite sa skidanjem kožice sa vrelog krompira, dovoljno je da uradite jednu stvar u pripremi! Uzmite krompir, operite ga i zasecite nožem po sredini. Stavite da se kuva i kada je gotov, isperite ga u hladnoj vodi i samo svucite kožicu sa njega.
Primetićete da vrlo lako silazi sa krompira jer je presečena napola.

Kuvani krompir za salatu biće ukusniji i manje će ulja da upije ako pre rezanja na minut ili dva uronite u mleko.

– Oljušteni krompir umesto u vodi, 30 minuta kuvajte u pivu, ocedite i posolite. Biće veoma ukusan poslužen kao prilog.

Pire krompir

Pire od krompira biće mnogo ukusniji ako u poslednjem trenutku ovlaš umešate u njega sneg od jednog belanceta.

– Kod spravljanja pirea treba sipati sasvim malo vode na krompire kada se oni kuvaju, tako da veći deo te vode ispari pri kuvanju, a ostatak da se upotrebi pri mešanju pirea. Mleko dodati po potrebi.

– Krompir koji je malo promrzao, neće imati sladunjav ukus ako postupite ovako: oljuštite i operete krompir, pa ga stavite preko noći da stoji u hladnoj vodi, a dalje pripremati kao i obično.

Pečeni krompir

– Ukus pečenog krompira možete popraviti ako ga ispečenog pospete iseckanim bosiljkom, peršunovim listom i belim lukom.

– Neoljušten krompir pečen u rerni brže će omekšati ukoliko prethodno stoji desetak minuta u vreloj vodi.

Prženi krompir

– Prženi krompir biće hrskav ako komadiće krompira neposredno pre stavljanja u vruću mast pospete brašnom.

Prženi krompir biće zlatnožut i hrskav ako ga pre prženja narezanog ostavite nekoliko minuta u vreloj slanoj vodi. Zatim ga treba osušiti krpom i peći u veoma vrućem ulju.

Salate od krompira

Krompir salata će biti mnogo ukusnija ako joj pored soli, bibera i ulja dodate belog vina umesto sirćeta. Salatu treba začiniti dok je krompir još topao.

– Najbolja salata od krompira pravi se tako što se krompir dok je vruć oljušti i iseče i odmah prelije uljem, poklopi i ostavi na toplo mesto. Tek pred služenje prelije se ostalim začinima: pomešaju se dve kašike tople vode, sirćeta i soli po ukusu, kašičica šećera, malo bibera i kašičica senfa.

Knedle ili valjuške od krompira

– Kada pravite knedle ili valjuške od krompira obavezno u testo, pored brašna, stavite i šaku pšeničnog griza. Knedle će biti veoma ukusne i vazdušaste.

– Preostalom krompiru od nekog jela, dodati jedno jaje i malo brašna, oblikovati male valjke, posuti struganim sirom i peći na ulju.

Višak krompira

– Ako vam je preostala veća količina kuvanog krompira, uz malo volje možete imati ukusan dodatak uz novi ručak. Prelijte ga slanom, kipućom vodom i pustite da provri, zatim vodu ocedite. Na taj način, za samo nekoliko minuta, krompir možete poslužiti kao da je sveže skuvan, uz glavno jelo.

– Ako vam je ostao krompir od nekog jela može se upotrebiti na sledeći način: nastrugati krompir u vruću supu, krompir izgnječiti i pomešati sa mlekom,a zatim ga zagrejati na buteru, kuvan krompir može se propasirati, a zatim u njega umešati dva jajeta, jedno belance i čašu milerama. Po ukusu dodati soli i bibera i zapeći u pećnici. Ili nastrugan krompir staviti na zagrejanu masnoću dodati začin i peršunov list i služiti uz meso.

– Krompir ćete lako iseći na jednake komade pomoću seckalice za jabuke.

– Krompir koji je počeo da klija sadrži u ljusci škodljive materije, pa ga zato treba ljuštiti tako da otpaci budu deblji nego obično.

Tekst je autorsko delo i izvod je iz zbirke saveta „Tasa u kuhinji“.

Foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login