Lale savetuje: Kako koristiti i čuvati limun?

HRANA, SAVETI  
Lale savetuje: Kako koristiti i čuvati limun?

SJAJNE VESTI – LIMUN U „LALETOVOJ KUHINJI“

Limun je nastao još pre 2.500 godina, i bio je gajen kao ukrasna biljka. Tek u 10. veku ljudi su shvatili da ovaj žuti plod može da se konzumira. Kiselo-slatkog ukusa ova namirnica je pomagala najviše u zdravlju ljudi. Odakle potiče limun nije utvrđeno, ali neki spisi govore da potiče iz severozapadnih oblasti Indije. Poznata je činjenica da su ga Arabljani preneli na Bliski Istok i u Afriku u 1. veku nove ere. Početkom 3. veka stabla limuna bila su već raširena po mediteranskoj Italiji. U Španiju je stigao početkom 10. veka, a oko 1150. godine počinje da se gaji širom Mediterana.

Pored ovih interesantnih činjenica o limunu, Laletova kuhinja i Lale su se potrudili da nam objasne kako se limun skladišti, konzumira, a pre svega kako ga iskoristiti na najbolji način.

Kako do limunovog soka?

– Iz tvrdog limuna sa debelom korom može se dobiti više soka, ako se prethodno drži sat vremena u vreloj vodi, a zatim blago istrlja po stolu.

– Ako limun pre nego što ga cedite provaljate po stolu lako pritiskajući dlanovima, dobićete veću količinu soka.

– Ako vam je potrebno nekoliko kapi soka limuna probušite ga na dva mesta iglom za pletenje, pa nacedite onoliko koliko je potrebno, bez rasecanja.

– Ne treba izbegavati kupovinu limuna sa zelenom korom, jer on nije nezreo, već je ubran u zimsko vreme. Više će soka dati ako se uvije nekoliko dana u novinsku hartiju.

Uveli limun držati 5 minuta u vreloj vodi pa će omekšati dovoljno da ga bez napora presečete i iscedite. Takav limun ne može više da stoji i treba ga iscediti do kraja.

– Već presečen limun čuvati tako što se sečena površina blago posoli. Pre upotrebe oštrim nožem skinuti tamni sloj limuna i soli.

Kako održati limun svežim?

– Ukoliko se desi da se limun od stajanja osuši i nabora, ne treba ga bacati. Osvežiće se ako se izvesno vreme drži u hladnoj vodi.

– Limun će duže ostati svež ako ga držite u tegli sa vodom koju treba svakog dana obnavljati. Ako je limun presečen na pola, onda ga donjim delom stavite na tanjir, a preko njega stavite čašu.

– Limun će se dugo i dobro sačuvati ako se svaki komad obriše suvom krpom i stavi u poveću teglu. Kada je tegla puna, poklopiti je tanjirićem, u koji se nalije voda.

– Jednom u deset dana limunove, a i teglu, treba iznutra obrisati suvom krpom.

Limunova kora

– Lakše ćete strugati limunovu koru, ako ceo limun držite u zamrzivaču sat-dva.

Izrendane kore limuna i pomorandže mogu se sačuvati ako ih odložite u male teglice ređajući sloj šećera, sloj korica.

Limunov sok

– U posudici za led možete zaleditim limunov sok i upotrebiti ga kada vam je potrebno. Kocku zaleđenog limunovog soka ubacite u čaj ili koktel.

Tekst je autorsko delo i izvod je iz zbirke saveta „Tasa u kuhinji“.

Foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login