Manje poznata strana grčkog primorja – prelepo ostrvo Limnos

TURIZAM  
Manje poznata strana grčkog primorja – prelepo ostrvo Limnos

SJAJNE VESTI – OSTRVO LIMNOS

Izuzetno je teško da grčko ostrvo koje poseduje aerodrom ostane nepokvareno masovnim turizmom. U stvari, ne možemo da se setimo niti jedne druge iole poznate destinacije u Grčkoj koja je uspela da zadrži srce, dušu, ili kako god već to želite da nazovete, grčkog ostrvskog života.

Glavni grad ostrva Limnos – Mirina

Ostrvo Limnos, koje je u antičko doba nazivano i Lemnos, nalazi se u severnom delu Egejskog mora i pripada istoimenom okrugu. Oko 17 hiljada ljudi, većinom Grka, živi na površini nešto manjoj od 500 kilometara kvadratnih. Taj život je najviše koncentrisan oko glavnog i najvećeg grada i luke Mirine. Do polovine 20. veka bio je poznat i pod imenom Kastron. Mirina poseduje sve neophodne uslove za idealno letovanje – tri prelepe i prilično dobro organizovane peskovite plaže, kao i širok izbor kafića, barova i trgovina.

Svakodnevni život na Limnosu

Kao što smo već napomenuli, iako predstavlja zanimljivu turističku destinaciju, Limnos i njegovi stanovnici se nisu potpuno posvetili turizmu. Turizam lokalnom stanovništvu nije doneo previše promena, osim onom delu stanovništva koji od njega živi. Ovo vulkansko ostrvo dosta je plodno, te stoga i iskorišćeno za uzgajanje poljoprivrednih dobara od kojih se nastaju specifično slatkasto belo vino „Muscat of Limnos“ i suvi beli sir „kalathaki“.

Ostrvske peščane plaže

Kada je reč o plažama Limnosa, važi pravilo „za svakog po nešto“. Za ljubitelje sportova na vodi, ali i one koji u njima žele da se iskušaju, preporučujemo vetrovite plaže smeštene na istočnom delu ostrva – Gomati, Keros ili Thanos. Ove plaže takođe, preporučujemo osobama željnim mirnog odmora. Sa druge strane, na zapadnoj obali smeštene su nešto bolje organizovanije plaže. To su Plati, Agios Loannis, Riha Nera, Romaikos Gialos koje turisti mnogo više posećuju.

Šta se još krije na Limnosu?

Limnos nije isključivo destinacija za letovanje. On pored peskovitih plaža ima još mnogo šta da ponudi turistima, naravno u zavisnosti od njihovih interesovanja. Veoma blizu Mudrosa, ostrvskog drugog grada po veličini jeste stara šuma poznata po tome što se u njoj nalaze veoma stari (i preko 20 miliona godina) fosilizovani ostaci stabala raznog drveća.

Preistorijsko naselje Peliohni i arheološko nalazište Hefestija svedoci su burne ostrvske istorije. Peliohni se smatra za jedno od najstarijih gradova iz doba neolita, a u njemu postoji i jedna pravougaona građevina za koju arheolozi i istoričari pretpostavljaju da je reč o najstarijem parlamentu na svetu. Na teritoriji Hefestije, preistorijske prestonice Pelazgijaca, mogu se videti ruševine nekropola, palata, crkava, pozorišta, kao i druge istorijske znamenitosti.

Na močvarnim staništima jezera Alyki i jezera Chortarolimni okupljaju se ugrožene i retke ptičije vrste. Još jedan očaravajući prirodni prizor pružaju vodopadi smešteni veoma blizu sela Kaspakas gde voda pada sa visine od 15 metara. Idealno mesto za tople večernje šetnje na ostrvu Limnos jeste i selo Kontias u kome dominiraju napuštene vetrenjače i kamene kućice. Nedaleko od Mirine u termama Hefestije leče se kako dermatološke, tako i različite urinarne bolesti.

Letovanje na Limnosu, pored sjajnih plaža i predivnog mora, upotpunjuje i mnogo mesta koja itekako zavređuju pažnju. Na njemu zanimaciju nalaze nemalo svi – kako ljubitelji istorije, tako i ljubitelji prirodnih lepota.

Foto: pixabay.com

SJAJNO!Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login